Komisija
0

Još bez nacrta zakona o državnoj imovini

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Predsjedavajući Komisije za državnu imovinu BiH Zvonimir Kutleša najavio je da će predložiti novi nacrt zakona o državnoj imovini nakon što na današnjoj sjednici tekst ovog akta nije utvrđen.

"Danas nismo uspjeli utvrditi nacrt zakona, ali je iznesen niz primjedbi na osnovu kojih ću, zajedno sa naknadno prispjelim sugestijama sa različitih nivoa vlasti, ponovo pokušati napraviti jedan inovirani tekst nacrta zakona, koji ću ponovo ponuditi komisiji na razmatranje" , izjavio je Srni Kutleša.

On je istakao da je bilo očekivanih primjedbi koje su išle u pravcu da je njegova verzija nacrta zakona apsolutno neprihvatljiva, ali i da je bilo i korisnih sugestija.

Kulteša kaže da su korisne sugestije stigle od određenog broja članova komisije sa državnog i federalnog nivoa, te od svih članova komisije iz Republike Srpske, koji su konstatovali da bi, uz izvjesne male popravke, tekst nacrta mogao biti prihvatljiv.

"Jednostavno nije bio prihvatljiv za određene članove iz Federacije BiH, i sa državnog nivoa, jer se radi o njihovom apsolutno suprotnom pristupu riješavanja pitanja koji zagovara princip da je sve vlasništvo BiH, i da BiH eventualno može određenu imovinu po zahtjevu entiteta i nižih nivoa vlasti, dati u vlasništvo ili na korištenje entitetima", naveo je Kutleša.

Prema riječima Kutleše, njegov koncept nacrta zakona je suprotan, jer predviđa da bi BiH trebalo da pripadne imovina koja joj je potrebna radi vršenja ustavom i zakonom predviđenih nadležnosti, a sve drugo bi trebalo da bude u vlasništvu nižih nivoa vlasti.

Kutleša kaže da je njegov koncept na tragu je onoga što je svojevremeno predlagala međunarodna zajednica i o čemu se razgovaralo u okviru butmirskih razgovora.

"Ta dva dijametralno suprotna stava teško je bilo pomiriti, i ja ću na temelju današnjih diskusija i narednih prijedloga izaći sa nekim novim nacrtom", kaže  Kutleša. 

Kutleša je istakao da su članovi komisije iz RS ponudili izvjesne sitne ispravke pogotovo kada je riječ o načinu knjiženja u zemljišnje knjige, odnosno pravo vlasništva nad imovinom.

"Oni su ponovili svoj raniji stav, i u potpunosti imaju rezerve prema potrebi da se prethodno BiH uknjiži kao vlasnik i na onu imovinu koja će pripasti nižim nivoima vlasti“, pojasnio je on.

Komisija na današnjoj sjednici nije razmatrala, ni riješila nijedan od 30 zahtjeva za izuzimanjem od raspolaganja državnom imovinnom, jer članovi Komisije sa državnog nivoa nisu željeli podržati nijedan od ovih zahtjeva dok Komisija ne dobije mišljenje od OHR-a. 

"Ovi članovi su rekli da neće podržati nijedan zahtjev dok se ne dobije mišljenje od OHR-a o daljem načinu odlučivanja, odnosno kriterijume i upustva kako riješavati ove zahtjeve",  dodao je Kutleša.