BiH
0

Još 50 bh. vojnika morat će otići u Irak

Sarajevo-x.com
Predsjedništvo BiH produžilo je mandat jedinici Oružanih snaga BiH u Iraku za čitavu 2008. godinu. Državno predsjedništvo dalo je i načelnu suglasnost za slanje pješadijske jedinice OSBiH u Irak.

Prema ovoj odluci Predsjedništva BiH, u Irak bi trebalo otputovati od 40 do 50 vojnika, koji bi bili u funkciji zaštite sadašnjih deminerskih snaga, odnosno pješadijske jedinice u Iraku. Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kazao je da se takva jedinica upućuje u Irak u skladu sa Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a i dodao da će konačna odluka biti donesena nakon što bh. delegacija posjeti Irak i razmotri mogućnost angažiranja ove jedinice.

Karakter jedinice koja će eventualno morati putovati u Irak je pješadijski. Prije donošenja konačne odluke vrh Oružanih snaga BiH treba ispitati sve mogućnosti angažovanja, otići na lice mjesta i razgovarati sa komandom multinacionalnih snaga.

Jedan dio finansiranja ove jedinice snosila bi država BiH, a drugi Ujedinjene nacije. Predsjedništvo BiH, prema riječima Nebojše Radmanovića ne može garantovati da će ova jedinica biti isključivo u funkciji zaštite deminera.

Ministarstvo odbrane BiH oglasilo se također u vezi sa ovim pitanjem, a prvi čovjek ovog ministarstva, Selmo Cikotić smatra da je slanje bh. pješadijske jedinice u Irak neminovno ukoliko BiH želi istrajati na putu ka članstvu u NATO. On smatra da je slanje pješadijske jedinice bh. učešće u operacijama podrške miru.