Dva objekta ugrožena
0

Još 14 dobara na listi nacionalnih spomenika BiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uvrstila je novih 14 pokretnih i nepokretnih dobara na Listu nacionalnih spomenika BiH, među kojima je niz srednjovjekovnih grobalja, starih gradova i vjerskih objekata, dok je dva proglasila ugroženim.

Pokretno dobro Filmski materijal Kinoteke BiH u Sarajevu i stambena graditeljska cjelina Hadžibegova kuća (kuća Ljubović Hasanbega) u Zvorniku zbog mogućnosti potpunog uništenja usljed različitih okolnosti, uvršteni su na Listu ugroženih spomenika BiH.

Predsjedavajuća Komisije Ljiljana Ševo je danas na konferenciji za medije u Sarajevu akcentirala dvije odluke o proglašenju nacionalnim dobrom koje je nazvala dosta neobičnim - riječ je o kovačnicama na području općine Vareš i Cincarskom groblju u selu Bijela kod Brčkog.

Navela je da je riječ o kovačnicama u selu Očevlje, zvanim mejdanima, koje još samo tri takve postoje u BiH, a zadržale su tradicionalan način obrade metala uz upotrebu vode.

"Ovom odlukom Komisija je obavezala Vladu FBiH da izradi plan upravljanja kojim bi se zaštitio rad ovih kovačnica, a njihovim vlasnicima pružena finansijska pomoć za nastavak rada", kazala je ona.

Za groblje u selu Bijela kod Brčkog istaknula je da je posvećeno pripadnicima jedne nacionalne skupine koja je u potpunom odumiranju - Cincarima (Vlasima), i koja je marginalizirana u cijeloj Evropi. Nada se da će odluka Komisije doprinijeti većoj medijskoj i društvenoj pažnji za ovu manjinu.

Komentirajući Kinoteku BiH, jedan od dva spomenika proglašena ugroženim dobrom, Ševo je navela da se izuzetno vrijedno kinotečko blago čuva u jako lošim uslovima, prostorijama s vlagom, te da ova institucija ne posjeduje ni opremu za restauraciju potrebnu za zaštitu filmskog blaga.

Ona pojašnjava da je Hadžibegova kuća, zbog dugogodišnjeg neodržavanja, u izuzetno lošem stanju, krov je u potpunosti propao, dok su oštećeni struktura i stabilnost objekta. Očekuje se od Vlade RS da izvrši hitne intervencije na konsolidaciji objekta.

Komisija je također ponovo razmatrala prostorne planove za izgradnju autoputa Vc na dionici kod Počitelja, gdje je smješteno nekoliko izuzetno važnih kulturnih dobara, utvrdivši da u jednom dijelu nisu ispoštovane mjere zaštite koje je ovo tijelo propisalo. Stoga će u narednom periodu članovi Komisije održati sastanak s nosiocima izrade tih planova te predstavnicima ministarstava prostornog uređenja kako bi se problem riješio.

Nacionalnim spomenicima su proglašeni - kovačnice (mejdani) u selu Očevlje, općina Vareš (FBiH), historijska područja - nekropola sa stećcima na lokalitetu Mašeti u području zaseoka Velika, Bradina, općina Konjic (FBiH), nekropola sa stećcima, nišanima i krstačama u Gornjoj Bradini, općina Konjic (FBiH), Glavica u Bilješevu, općina Kakanj (FBiH), te Stari grad Komotin, općina Jajce (FBiH), pokretno dobro filmski materijal Kinoteke BiH u Sarajevu (FBiH) i kulturni pejzaž spomenik park žrtava fašističkog terora Garavice, općina Bihać (FBiH).

Na Listu su uvršteni i graditeljska cjelina Crkva svetog Vinka Paulskoga sa Samostanom i Školom u Sarajevu, općina Centar (FBiH), historijska građevina Župna crkva Bezgrešnog začeća u Vidošima, općina Livno (FBiH), stambena graditeljska cjelina rodna kuća V. Skarića (Muzej književnosti), općina Stari grad Sarajevo (FBiH), graditeljska cjelina džamija Zagrad sa haremom u Velikoj Kladuši (FbiH), stambena graditeljska cjelina Hadžibegova kuća (kuća Ljubović Hasanbega) u Zvorniku (RS), grobljanska cjelina Cincarsko groblje u Bijeloj - Kalajdžijama, Brčko Distrikt BiH, te graditeljska cjelina Stara džamija sa haremom u Orahovici, općina Zenica (FBiH).

Komisija je donijela i 18 negativnih odluka za dobra koja ne ispunjavaju kriterije proglašenja nacionalnim spomenikom.