Uoči 11. jula
3

Jonathan Moore u Srebrenici: OSCE je svakodnevno prisustan u ovoj općini

FENA
Foto: Fena
Foto: Fena
Tokom boravka u Srebrenici šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore je potcrtao da je OSCE svakodnevno prisutan u toj općini, te da podržava brojne projekte.

Važnim smatra činjenicu da pripreme za obilježavanje 22. godišnjice genocida u Srebrenici teku neometano, o čemu je razgovarao s predsjednikom Organizacionog odbora Ćamilom Durakovićem.

Duraković je rekao da se trenutno fokusiraju na aktivnosti koje predstoje samoj ceremoniji obilježavanja godišnjice, poput Marša mira i sličnih aktivnosti iz programa.

Pripreme za 11. juli bile su nezaobilazna tema i prilikom susreta sa načelnikom Općine.

Moore je istakao da mu puno znači što je načelnik Mladen Grujičić dao punu podršku organizatorima obilježavanja godišnjice, koji su i potpuno odgovorni za ceremoniju komemoracije.

Dodao je da će i on, sa svojim kolegama, prisustvovati obilježavanju godišnjice 11. jula u Srebrenici.

Grujičić je naveo da njegovi saradnici Bošnjaci imaju njegovu punu podršku u organizaciji komemoracije te da sve pripreme napreduju kako je i planirano.

Nakon susreta s načelnikom Moore se sastao i sa zamjenikom načelnika Nerminom Alivukovićem koji je istakao da su u toku završni radovi na terenu kako bi ovogodišnji Marš mira protekao bez problema.

Alivuković je kazao da određene pripreme na terene realizuju u saradnji s Federalnim ministarstvom za izbjegla i raseljena lica, kao što je sanacija dijela putne infrastrukture na trasi marša, što bi trebalo biti završeno do kraja juna.

Tokom sastanaka je, uz ostalo, naglašeno da je stabilizacija političkih prilika u Srebrenici od izuzetne važnosti, od čega zavisi i početak realizacije projekata koji će poboljšati život građana te općine.