{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Jolie počasna predsjednica Fondacije Sanela Redžepagić

F
10.1.2012. u 13:56
0
7
Jolie počasna predsjednica Fondacije Sanela Redžepagić
0
Niz projekata čiji je krajnji cilj podizanje svijesti javnosti o prevenciji karcinoma dojke realizirala je u ovoj godini Fondacija "Sanela Redžepagić", osnovana 2009. godine u pomen na rano preminulu istaknutu bh. opersku umjetnicu.
Safet Redžepagić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)
Safet Redžepagić (Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com)

Jedna od kontinuiranih akcija, koja će biti nastavljena i u ovoj godini, jeste obilazak oboljelih žena smještenih u bolničkim ustanovama u Sarajevu, Zenici, Tuzli i Mostaru. Predstavnici Fondacije učestvovali su i na prošlogodišnjem ZEPS-u, gdje je na štandu podijeljeno oko 10.000 primjeraka propagandnog materijala.

Predsjednik Fondacije Safet Redžepagić, otac Sanele Redžepagić, istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da su predstavnici Fondacije u prošloj godini također organizirali akciju plasiranja 211 kasica na različite adrese s namjerom da se ljudi podstaknu na razmišljanje o ovoj bolesti. Akcija je rezultirala i finansijskim ishodom s prikupljenih oko 10.000 KM.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Propagandni materijal o prevenciji karcinoma dojke dijeljen je i vozačima u okviru akcije realizirane u saradnji s MUP-om Zeničko-dobojskog kantona.

Fondacija je i za ovu godinu zacrtala realiziranje nekoliko planova i akcija, među kojima su i podsticanje žena kritične dobi na redovne mamografske preglede, uključivanje različitih formi informiranja o ovoj bolesti, velike akcije uključivanja volontera u rad Fondacije, čiji bi se rad računao kao pripravnički staž, te izrada priručnika o ovoj bolesti.

"U Fondaciji je pripremljena i inicijativa Vijeću ministara BiH za donošenje Zakona o hitnoj pomoći kojim bi se barem donekle ublažilo sadašnje stanje kada u svim krajevima BiH imamo slučajeve gdje je potrebna hitna intervencija za spašavanje nečijeg života, a liječničke intervencije mogu se obaviti samo u inozemstvu uz ogromne troškove", kazao je Redžepagić.

Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com
Foto: Edin Puzić/Sarajevo-x.com

Najavio je i da su prijatelji iz Beča pripremili dva humanitarna koncerta u znak sjećanja na Sanelu Redžepagić i podršku Fondaciji, koji će biti održani 29. maja u Zenici i 30. maja u Sarajevu.

Safet Redžepagić također je donio i odluku da se holivudska glumica i svjetska humanitarka Angelina Jolie proglasi počasnom predsjednicom Fondacije. Odluka nema za cilj finansijsku korist, već širenje svijesti žena o bolesti karcinoma dojke.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: