{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Johannes Hahn otkazao posjetu BiH: Vlasti moraju interese građana staviti ispred stranačkih

Piše: E. F./Klix.ba
10.6.2015. u 18:11
38
151
Johannes Hahn otkazao posjetu BiH: Vlasti moraju interese građana staviti ispred stranačkih
38
Johannes Hahn otkazao posjetu BiH: Vlasti moraju interese građana staviti ispred stranačkih
Johannes Hahn (Foto: Klix.ba)
Johannes Hahn, komesar za proširenje EU, otkazao je sutrašnju posjetu BiH.
Razlog otkazivanja, kako je potvrđeno za Klix.ba jeste novonastala situacija u našoj zemlji i nepostojanje saglasnosti za provođenje reformske agende na svim nivoima vlasti.

Inače, svečano potpisivanje reformske agende koja je jučer bez prisustva ministara iz redova DF-a usvojena na sjednici Vlade FBiH trebalo je biti upriličeno sutra u Sarajevu. U Republici Srpskoj reformska agenda nije usvojena.

"Veoma žalim zbog odgađanja okruglog stola čije održavanje je planirano sutra, 11. juna u Sarajevu, zbog čega sam morao otkazati posjetu Bosni i Hercegovini. Apelujem na sve političke lidere i lidere institucija na svim nivoima u Bosni i Hercegovini da učine sve u njihovoj moći kako bi finalizirali i počeli provoditi Program reformi koji ova zemlja hitno treba kako bi prosperirala i napredovala ka EU. U vezi sa tim, pozivam sve vlasti u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze, uključujući i one prema Evropskoj uniji, ali što je najvažnije, obaveze prema svojim građanima. BiH je suočena sa ozbiljnim socio-ekonomskim izazovima koji zahtijevaju brze i hrabre odluke i poteze, te stavljanje stabilnosti, napretka i interesa zemlje i građana ispred stranačkih interesa", rekao je Hahn.

Pozdravio je usvajanje Programa reformi, jučer u Vladi Federacije BiH i danas u Vijeću ministara BiH, i "njihovu posvećenost potpisivanju tog programa".

"Pozivam Vladu Republike Srpske da kao hitan prioritet preduzme slične korake. Program reformi je rezultat širokih konsultacija između svih nivoa vlasti u zemlji. Evropska unija je spremna da značajnim sredstvima podrži ovaj Program reformi. No, ta sredstva mogu biti izdvojena samo u slučaju da je Program reformi usvojen i proveden kako treba. Veoma se nadam da će sporazum o svim preostalim pitanjima biti postignut bez odlaganja, kako bi se održala i nadogradila pozitivna dinamika stvorena proteklih mjeseci", kazao je Hahn u svom zvaničnom obraćanju našim vlastima

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: