BiH
16

Johannes Hahn: Bh. lideri sada moraju iskoristiti reformski zamah

Piše: S. H.
Foto: EPA
Foto: EPA
Komesar za proširenje Evropske unije Johannes Hahn poslao je poruku bh. liderima nakon današnjeg zvaničnog prihvatanja aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji, kazavši da moraju iskoristiti reformski zamah.

"Lideri u BiH moraju sada isjkoristiti reformski zamah. Niko ne može poremetiti evropske procese. Građani to zaslužuju", poručio je Hhn na svom Twitter profilu.

Podsjećamo, Vijeće za opće poslove Evropske unije danas je prihvatilo aplikaciju naše zemlje za članstvo uz poruku ohrabrenja da domaći lideri moraju nastaviti sa reformama.

BiH je aplikaciju za članstvo u Evropsku uniju predala 15. februara ove godine. Prihvatanje aplikacije bilo je upitno zbog nekoliko važnih preduvjeta koje je naša zemlja morala ispuniti, poput zvaničnog objavljivanja popisa stanovništva, potpisivanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te usaglašavanja mehanizma koordinacije.

U narednih nekoliko mjeseci Evropska komisija će BiH dostaviti upitnik od nekoliko hiljada pitanja, a bh. zvaničnici očekuju da će BiH do kraja 2017. godine dobiti kandidatski status za EU.