{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jezero Perućac pretvoreno u deponiju smeća

F
11.4.2011. u 16:10
0
27
Jezero Perućac pretvoreno u deponiju smeća
0
Jezero Perućac pretvoreno u deponiju smeća
Foto: Arhiv
Hidroakumulaciono jezero Perućac ponovo je zadesila ekološka katastrofa – oko 35.000 tona raznog otpada slilo se s teritorija triju država BiH, Srbije i Crne Gore i preplavilo područje oko brane hidroelektrane.
Inspektor za ekologiju u općini Srebrenica Ilijas Begić apeluje na međunarodne donatore da pomognu općinama Srebrenica i Bajina Bašta u rješavanju problema divljih deponija uzvodno od Skelana, da bi se zaštitila jedna od najljepših i najčistijih rijeka u Evropi.

"Deponije smeća uvećane su poslije decembarskih poplava, kada su rijeke drinskog sliva pokupile sav otpad s divljih deponija i pretvorile u ruglo jezero Perućac, kao i priobalni dio rijeke Drine. Radi se o dugogodišnjem problemu, koji se ne može riješiti minimalnim sredstvima, koja bi mogla da izdvoji Općina Srebrenica", rekao je Begić ističući da se svake godine u jezero slije gotovo sve smeće iz gornjeg toka Drine i njenih pritoka.

U Beogradu će u narednih mjesec dana biti održan sastanak, na kojem će zvaničnici Srbije i BiH pokušati da nađu zajedničko rješenje za zaštitu rijeke Drine.

Čišćenje Drine uvjet je za uspješnu ljetnju turističku sezonu na ovoj destinaciji, u čijoj blizini su i nacionalni parkovi Tara i Zlatibor.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: