{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jezero Klinje kod Gacka pod ledom, u Bileći behar

S
Piše: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
27.3.2012. u 22:10
0
23
Jezero Klinje kod Gacka pod ledom, u Bileći behar
0
Istočna Hercegovina puna je kontrasta: Dok je jezero Klinje kod Gacka još uvijek pod ledom i izgleda nevjerovatno na proljetnom suncu, u Bileći koja je 50-ak kilometara od Gacka sve je obeharalo i proljeće je došlo u pravom smislu te riječi.
Jezero Klinje jedno je od prvih vještačkih jezera u BiH i stvoreno je za potrebe napajanja Gatačkog polja u vrijeme sušnih sezona. Kako je veliki dio poljoprivrednih aktivnosti u ovom kraškom polju nažalost umanjen, jezero stvoreno još u vrijeme Austro-Ugarske danas uglavnom služi samo kao turistička atrakcija kraja, pohode ga ribolovci, a kako smo se uvjerili u utorak, okovano ledom u proljeće predstavlja fantastičan i nevjerovatan prizor.

Dok je Klinje pod ledom, Bileća je već u pravom proljeću, stabla su obeharala a ulice vrve od šetača. Nažalost, ljudi u tom gradu nisu baš previše otvoreni pa su nepovjerljivi prema ljudima s foto-aparatom. Tako je prilikom posljednje posjete ovom gradu potpisnik ovih redova imao problema i s policijom, dok je u utorak nekoliko prolaznika glasno negodovalo povicima "skloni tu kameru!". Kako nismo željeli izazivati probleme, tako vam ovom prilikom nećemo ponuditi više fotografija ovog inače lijepog grada.

Bili smo nakratko i u Stocu, a "Stolac k'o Stolac" - topal, s prelijepom Bregavom, ali prilično pustih ulica. Podijeljenost grada i tenzije kao da se osjećaju u zraku. Bregava usprkos svemu i dalje teče, a koliko će od nje ostati nakon realizacije projekta izgradnje kompleksa hidroelektrana "Gornji horizonti" koji bi je mogao uništiti, tek ćemo vidjeti. Do tada uživajte u prizorima koje smo zabilježili, i posjetite Stolac dok je Bregava još uvijek tu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: