Antisemitizam
56

Jevrejska općina Mostar reagovala na crtanje kukastog križa: Ovo je zločin iz mržnje

V. K.
Amir Gross Kabiri (Foto: G. Š./Klix.ba)
Amir Gross Kabiri (Foto: G. Š./Klix.ba)
Nakon što je na nedavno otvorenoj mostarskoj galeriji The Hub of Fine Arts nacrtan kukasti križ, oglasio se predsjednik Jevrejske općine Mostar Amir Gross Kabiri te je poručio kako ovaj čin predstavlja zločin iz mržnje.
Između ostalog, u saopćenju je naglašeno kako je borba protiv antisemitizma daleko od kraja.

"Ovaj čin, koji predstavlja, ni manje ni više nego zločin iz mržnje, dokaz je da usprkos pozitivnim koracima koji su napravljeni u posljednje vrijeme, borba protiv antisemitizma i ksenofobije je daleko od kraja Cijelim srcem vjerujemo da pojedinci koji su počinili ovaj zločin ne predstavljaju građane Mostara niti narode Bosne i Hercegovine", navodi se u saopćenju.

Također, naglašeno je kako će u Jevrejskoj općini Mostar nastaviti doprinositi Mostaru, ali i Bosni i Hercegovini.

"Mi se ne damo pokolebati i nastavit ćemo punom snagom doprinositi zajednici u oblastima kulture, sporta, privrede i obrazovanja", saopćili su.

Amir Gross Kabiri
Amir Gross Kabiri

Podsjećamo, spomenuta galerija je otvorena krajem maja, a u njoj su izložena umjetnička djela vrijedna čak 300 miliona KM. Riječ je o jednoj od najznačajnijih galerija na Balkanu.

Otvorio ju je izraelski biznismen, predsjednik Jevrejske općine Mostar i potpredsjednik Nogometnog kluba Zrinjski Amir Gross Kabiri.

Galerija je otvorena u prostorijama nekadašnje galerije Aluminij - kompanije na čijem čelu je upravo Kabiri. Između ostalog, u njoj su izložena djela francuskih, italijanskih i španskih slikara. Otvaranju galerije prisustvovali su predsjednik HDZ-a Dragan Čović i gradonačelnik Mostara Mario Kordić (HDZ).