Cerić u Davosu podsjetio
0

"Jevreji su nakon prognanstva našli utočište u Sarajevu"

FENA
U okviru programa Zajednice religijskih dostojanstvenika na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu, koju čine 20 uglednih vjerskih uglednika iz različitih vjerskih zajednica u svijetu, danas je reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić govorio o temi "Vjera u religiji".

Cerić je o toj temi govorio zajedno s glavnim rabinom Velike Britanije i Komonvelsa Džonatonom Saksom, direktorom Kanuna-Šečen iz Nepala Matjom Rikardom te glavnim urednikom i glavnim izvršnim urednikom "Sojourners" Džimom Walisom. Sesijom je moderirao bivši britanski premijer Toni Bler, saopćeno je iz MINE.

On je prezentirao načine na koje religija može uticati da se trend netolerancije i nerazumijevanja među ljudima i narodima pretvori u trend tolerancije i razumijevanje.

U tome se pozvao na dva povijesna slučaja i jedan savremeni primjer kada su muslimani, zahvaljujući islamu, pokazali kako je moguće netoleranciju pretvoritu u toleranciju i nerazumijevanje prevesti u razumijevanje.

Kao jedan od povijesnih primjera naveo je slučaj muslimanske tolerancije i razumijevanja prema Jevrejima kada su sefardski Jevreji 1492. godine našli utočište u Sarajevu nakon progonstva iz Španije.

O tome svjedoči i Sarajevska hagada, kazao je, koju su bosanski muslimani više puta sačuvali od nestanka za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i za vrijeme četverogodišnje opsade Sarajeva gdje je 25. augusta 1992. srpska vojska zapalila sarajevsku nacionalnu biblioteku.

Cerić je izrazio nadu da će primjeri muslimanske tolerancije koje je naveo poslužiti kao inspiracija svima - i muslimanima i kršćanima i Jevrejima da shvate da ne postoji drugi put, već da dijalogom, tolerancijom i međusobnim razumijevanjem zajedno grade bolji svijet uvijek i na svakom mjestu.

Na konferenciji za novinare povodom stanja u Palestini, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić je ocijenio da je nakon Gaze svima jasno, a posebno bi to trebao biti slučaj s Izraelom, da nema vojnog rješenja za palestinsko-izraelski sukob.

Isto tako, kazao je, ne može se ničim opravdati ubijanje djece, žena i staraca u Gazi. Samo dijalogom uz uvažavanje temeljnih prava Palestinaca na život, vjeru, slobodu, imetak i čast, te mir i sigurnost Izraela moguć je trajnoodrživi mir na Bliskom istoku, a time i mir u svijetu, zaključio je reisu-l-ulema.