{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jevreji Sarajeva obilježavaju Sarajevski purim

F
15.10.2007. u 12:36
0
0
Jevreji Sarajeva obilježavaju Sarajevski purim
0
Jevreji Sarajeva obilježavaju Sarajevski purim
Jevreji Sarajeva, kao i svake godine, obilježit će svoj specifični praznik Sarajevski purim, koji prema jevrejskom kalendaru nastupa sutra. Članovi Jevrejske opštine Sarajevo će u petak navečer, na dočeku Šabata, tradicionalno čitati Sarajevsku megilu (rukopis) kojim se opisuje ovaj događaj.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Istraživač Jevrejske zajednice BiH Eli Tauber izjavio je danas za Agenciju FENA da se radi o specifičnom događaju iz historije sarajevskih Jevreja, kada su najuglednije Sarajlije 4. novembra 1819. godine, odnosno četvrtog dana mjeseca marhševana po jevrejskom kalendaru, oslobodile iz zatvora rabina Mošu Danona i desetak drugih uglednih sarajevskih Jevreja.

Tauber ističe da je ovo jedinstven događaj za Evropu toga vremena, jer su se najuglednije Sarajlije, na vijest da tadašnji bosanski valija Ruždi-paša sprema likvidaciju rabina Moše Danona i ostalih jevrejskih uglednika, digle na oružje, provalile u zatvor i oslobodili svoje sugrađane.

Štaviše, Ruždi-paša je morao pobjeći u ženskoj odjeći, a više od 200 najuglednih Sarajlija, od kadija, uleme, ajana, trgovaca..., potpisalo je peticiju protiv Ruždi-paše, tvrdeći da su ustali u odbranu šerijatskog prava.

Ovaj događaj, ocijenio je Tauber, bio je presudan za opstanak Jevreja u Sarajevu, jer je vjerovatno da bi nakon ubistva najuglednijih i ostali Jevreji napustili grad.

- Ovo je bio nevjerovatan čin koji je pomogao da se nastavi zajednički život u Sarajevu. Mi ćemo se podsjetiti na taj jedinstveni događaj, kada su Jevreji spašeni zahvaljujući požrtvovanju svojih sugrađana, kazao je Tauber.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: