{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jevreji danas dočekuju Novu jevrejsku 5775. godinu

F
24.9.2014. u 10:17
21
26
Jevreji danas dočekuju Novu jevrejsku 5775. godinu
21
Jevreji danas dočekuju Novu jevrejsku 5775. godinu
Foto: Arhiv
Jevreji Bosne i Hercegovine i svijeta večeras dočekuju Novu jevrejsku 5775. godinu, tradicionalno zvanu Roš hašana. Po jevrejskom kalendaru vrijeme se broji od stvaranja svijeta, a to upravo pada na 25. septembar ove godine.
Predsjednik Jevrejske zajednice BiH Jakob Finci istaknuo je za Agenciju Fena da je način obilježavanja Jevrejske nove godine u cijelom svijetu manje-više isti.

Nakon uobičajene molitve za taj dan, navečer se organizira tradicionalna večera na kojoj se uvijek serviraju jabuke koje se umaču u med da bi godina koja dolazi bila slatka.

Osim toga, na stolu se nezaobilazno nalazi i nar jer je to voćka u kojoj ima 613 zrna, koliko ima i Božijih zapovijedi u Tori, a ta zrna zbijena u naru garantuju da će nastupajuća godina biti ispunjena.

- Pored toga, servira se riba, a posebno riblja glava, da bi nas bilo koliko ima riba u moru, te da bismo se množili kao ribe. Glava ribe na trpezi je obavezna da bismo bili glava, a ne rep među ljudima s kojima živimo - pojašnjava Finci.

Naglašava da Jevreji u BiH već dugo godina Roš hašanu obilježavaju u Starom jevrejskom hramu, danas Muzeju Jevreja BiH, jer je to nekada bila sinagoga izgrađena 1581. godine.

Sada je ustupljena Muzeju Sarajeva da se koristi kao Jevrejski muzej, a jednom godišnje muzej Jevreji koriste kao sinagogu da bi podsjetili da se radi o jevrejskom hramu.

Finci se nada da će Jevreji u BiH i ovu 5775. godinu dobro i ugodno provesti, te biti zapisani u Knjigu života. Jer, deset dana nakon Nove godine dolazi Jon kipur, odnosno Dan pokajanja. U tih deset dana Bog treba da presudi svakom čovjeku šta je radio u prošloj godini te da li zaslužuje da bude upisan u Knjigu života.

- Vjerujemo da ćemo i ovaj put Novu godinu proslaviti zajedno sa svim svojim sugrađanima koji nam već upućuju dobre želje, i da ćemo Novu godinu dočekati u mirnoj i prosperitetnoj BiH - zaključio je Jakob Finci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: