Ustavna obaveza
33

Jesu li vlasti u Sarajevu "zrele" za usaglašavanje nadležnosti općina i grada?

I.Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Zakon o lokalnoj samoupravi, ranije okarakterisan kao jedan od najvažnijih kantonalnih zakona, naći će se u formi nacrta pred zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo na sjednici zakazanoj za 24. juli 2019. godine.

Donošenje i stupanje na snagu zakona kojim bi se uredila pitanja organizovanja i ostvarivanja lokalne samouprave u Kantonu Sarajevo se već godinama podvlači kao neminovnost. Za to vrijeme se nakupilo 17 presuda Ustavnog suda FBiH, protiv Kantona Sarajevo, o povredi prava lokalnih zajednica na lokalnu samoupravu.

Cilj zakona je da Grad Sarajevo i devet općina usaglase pitanja funkcionisanja zajedničke komunalne infrastrukture, prije svega javnog prijevoza, vodovoda, kanalizacije i grijanja, ali i brojnih drugih pitanja kao što su odvoz smeća, parking, tržnice i osnovno obrazovanje, kazala je ministrica pravde i uprave Lejla Brčić.

Reformski proces

Ministrica Brčić je za Klix.ba objasnila da bi se usvajanjem ovog "reformskog" zakona pitanje nadležnosti u odnosu Kanton Sarajevo – jedinice lokalne samouprave (grad i općine) u potpunosti reformisalo te da bi došlo do prenošenja dijela nadležnosti sa Kantona Sarajevo na jedinice lokalne samouprave.

"Nadležnosti prema ustavnim amandmanima treba da budu prenesene na Grad Sarajevo i općine u sastavu i izvan sastava Grada. Prijenos nadležnosti treba se realizirati u utvrđenom vremenskom okviru, planski i organizirano, sa jasnom vizijom i fazama prijenosa i naravno sa ključnim pratećim propisima kao što je Zakon o pripadnosti javnih prihoda, Zakon o komunalnim djelatnostima i drugi", kazala Brčić.

Podsjetila je kako je donošenje amandmana na Ustav KS, krajem jula 2017. godine, bio preduslov za početak procesa uređenja nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno donošenje kantonalnog Zakona o lokalnoj samoupravi i usklađivanje i drugih kantonalnih zakona za koje je Ustavni sud FBiH utvrdio da povređuju prava jedinica lokalne samouprave na lokalnu samoupravu.

"Nakon što smo proveli određene konsultacije sa stručnom javnosti, zaključili smo da je tekst Zakona kojeg je, sa zaposlenicima ministarstva priredio bivši ministar Mario Nenadić, sasvim adekvatan (iako su pojedine općinske vlasti imale određene zamjerke o kojima ćemo svakako diskutovati i, vjerujem, usaglasiti stavove u javnoj raspravi) da kao takav bude ponuđen u formi nacrta", rekla je Brčić za Klix.ba.

Imajući u vidu značaj teme, zainteresovanost jedinica lokalne samouprave i javnosti za ovaj reformski propis, Brčić navodi da će zakon sigurno u samoj javnoj raspravi pretrpjeti određene izmjene, te da će biti unaprijeđen i usaglašen sa svim zainteresovanim sudionicima i biti ponuđen u formi prijedloga na konačno usvajanje.

Ustavna obaveza

Skupština Kantona Sarajevo će 24. jula 2019. godine razmatrati Nacrt zakona o lokalnoj samoupravi. Vlada Kantona Sarajevo je na 29. sjednici održanoj 12. jula 2019. godine, utvrdila nacrt zakona i uputila ga Skupštini Kantona Sarajevo na usvajanje i predložila je javnu raspravu u trajanju od 90 dana.

"Vlada Kantona Sarajevo je, imajući u vidu sadržinu i predmet regulisanja ovog zakona, ozbiljno pristupila ovom tekst nacrta zakona, ostavljajući i više nego dovoljan rok da se sve zainteresovane strane očituju i predlože i bolja rješenja o pojedinim pitanja u odnosu na rješenja koje je Vlada predložila u dostavljenom nacrt Zakona", kategorična je Brčić.

Vlada Kantona Sarajevo je po okončanju javne rasprave dužna pripremiti prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi, analizirajući i uvažavajući svaku pristilgu primjedbu, te potom dostaviti prijedlog zakona o lokalnoj samoupravi Skupštini Kantona Sarajevo na usvajanje.

"Eventualnim usvajanjem prijedloga Zakona, procjena ministarstva kojeg vodim je da je potrebno izmijeniti čitav set drugih propisa iz različitih oblasti (komunalna privreda, obrazovanje, saobraćaj itd.), čime bi se izvršio prijenos nadležnosti sa Kantona Sarajevo na jedinice lokalne samouprave i time provele presude Ustavnog suda FBiH, implementirali Amandmani na Ustav KS i uskladio Zakon o lokalnoj samoupravi sa odredbama Zakona o principima lokalne samoupravi u FBiH", ističe Brčić.

Upitana smatra li da će zastupnici, kada za to dođe vrijeme, podržati zakon u Skupštini Kantona Sarajevo, Brčić ističe da je donošenje zakona o lokalnoj samoupravi prije svega ustavna obaveza.

"U mjerama vladajuće šestorke, kao jedan od prioriteta, naveden je i ovaj propis. Konačno, mislim da smo politički sazreli da, nakon više deset godina od kako ovo pitanje egzistira, provedemo uspješno i ovaj reformski proces", zaključila je ministrica Lejla Brčić.