Roditelji sumnjaju
0

Jesu li u JU 'Djeca Sarajeva' samo podobni?

FENA
Roditelji čija djeca pohađaju vrtiće u sklopu Javne ustanove "Djeca Sarajeva" do petka ove sedmice dobit će izvještaje o nizu zahtjeva na čijoj realizaciji insistiraju s ciljem otklanjanja nagomilanog nezadovoljstva radom vrtića, zaključak je današnjeg sastanka predstavnika roditelja sa ministrom obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo Safetom Kešom, održanog u Sarajevu.

Jedan od glavnih zahtjeva roditelja odnosi se na, kako tvrde, neispoštovanu proceduru nominiranja legitimnih predstavnika roditelja u Upravni odbor JU "Djeca Sarajeva". Upravni odbor čini pet članova, od kojih se dva nominiraju iz Vijeća roditelja. Taj odbor imenuje direktora Ustanove.

Roditelji sumnjaju da je izbor namješten jer direktorici Ustanove Arziji Mahmutović za tri mjeseca ističe mandat, te da su u UO izabrani "podobni roditelji".

Oni, između ostalog, zahtijevaju i transparentnost u radu Ustanove, adekvatniji smještaj i ishranu djece shodno njihovom uzrastu te poštivanje nacionalnih, kulturnih, historijskih i vjerskih tradicija naroda i nacionalnih manjina kroz ravnopravno obilježavanje svih vjerskih i svjetovnih praznika.

Jedan od roditelja koji je učestvovao u današnjim razgovorima Edin Čerimagić kazao je novinarima da je dogovoren novi sastanak sa predstavnicima Ustanove "Djeca Sarajeva", nakon što dobiju pomenute izvještaje. Cilj je dalje usaglašavanje iznesenih zahtjeva.

Ministar Kešo nije mogao potvrditi da li će već izvršeni izbor članova Upravnog odbora biti poništen, jer se prvo moraju provjeriti navodi roditelja. On je sekretara Ministarstva zadužio da provjeri da li je ta procedura izvršena u skladu sa zakonskim propisima.

Od direktorice Mahmutović, koja novinarima nije željela dati izjavu, zatražio je da do petka informira roditelje o premještanju pojedinih odgajatelja iz jednog u druge vrtiće, što je također jedan od pomenutih zahtjeva. Kazao je da je ona jednu od odgajateljica premjestila u drugi vrtić zbog propusta na organizacijskom nivou (pojačane koncentracije higijenskih sredstava te držanja namirnica kojima je istekao rok).

Kešo je također naložio direktorici da Ministarstvu dostavi normative i standarde ishrane i uslova boravka djece, uz provjeru da li oni odgovaraju onima u praksi. O svemu trebaju biti informirani i roditelji.

Zaključeno je i da se na adrese roditelja, OSCE-a, OHR-a, Helsinškog komiteta te Prosvjetno-pedagoškog zavoda dostavi kompletna informacija o dosadašnjoj provedbi obilježavanja svih vjerskih i državnih praznika.

Dva službenika Ministarstva zadužena su i da analiziraju sve podzakonske akte o funkcioniranju ove Ustanove te da se krene u njihovu doradu. Ministar navodi da pojedini postojeći podzakonski akti nisu dovoljno jasno i kvalitetno definirani, što se posebno odnosi na postupak izbora Vijeća roditelja.

Zajednička je ocjena da se u narednom periodu mora ozbiljno posvetiti povećanju transparentnosti rada Ustanove "Djeca Sarajeva", što je i bio jedan od glavnih razloga generiranja brojnih nezadovoljstava roditelja.

Predsjednik Helsinškog komiteta za BiH Srđan Dizdarević, koji je također prisustvovao sastanku, iznio je zaključak obje strane da u daljem radu treba biti predominantan interes djeteta, a ne nikakve birokratske i druge interpretacije. On se nada da je današnji sastanak početak uspješnijeg dijaloga u interesu djece koja su smještena u sarajevskim obdaništima.