HSP BiH
0

"Jesu li branitelji Vukovara i Srebrenice ratni zločinci?"

Sarajevo-x.com
Jurišić: Procesuirati krivce, heroje ostaviti na miru
Jurišić: Procesuirati krivce, heroje ostaviti na miru
Hrvatska stranka prava Bosne i Hercegovine najoštrije osuđuje namjere srbijanskog tužiteljstva da svakog četvrtog preživjelog branitelja Vukovara proglasi ratnim zločincem.

Ratni zločinci moraju biti privedeni licu pravde bez obzira kojem narodu pripadali, te iza tih riječi čvrsto stojimo, stoji u saopćenju iz ove stranke, u kojoj, ipak, osuđuju "maliciozni potez srbijanskog tužiteljstva koje želi dokazati kako Vukovar nije grad heroja, nego grad zločinaca".

U HSP-u podsjećaju i na špekulacije se da se među traženim 'zločincima' nalazi čak i dr. Vesna Bosanac, žena koja je kao ravnateljica Vukovarske bolnice ostala u Vukovaru u najtežim ratnim trenucima kako bi se brinula za svoje napaćene i ranjene sugrađane te s pravom postala simbol herojstva, građanske hrabrosti, humanosti i etičnosti.

"Hapšenje hrvatskog branitelja Tihomira Purde, koji je devet mjeseci bio zatočen u zastrašujućim srpskim logorima, i koji čak nije bio upoznat da je za njim raspisana tjeralica po nalogu srbijanskog tužiteljstva, s pravom unosi strah i bunt među branitelje Vukovara. Pitamo se koliko daleko može ići drskost srpske politike i njihovog sudstva? Upravo je Vukovar primjer jednog od najstrašnijih zločina koji je počinila srpska vojska tijekom agresije na zemlje bivše Jugoslavije. Hoće li možda podići optužnicu i protiv razoružanih branitelja Srebrenice? Kako su počeli, više nas ništa ne bi začudilo, dok nas, svakako, više ništa ne može zgroziti", kažu pravaši, dodajući kako je ovo i opomena "kako riječi isprike predsjednika Tadića nisu dovoljne, potrebno je da srpska politika počne djelovati u skladu s izrečenim".

"Također, upozoravamo državne organe Bosne i Hercegovine da ne nasjedaju na trikove srbijanskog tužiteljstva kojima žele odvući pozornost od istinskih ratnih zločinaca. Slučaj Tihomira Purde bi se vrlo lako mogao pretvoriti u slučaj Ilije Jurišića, koji nije trebao niti smio biti procesuiran. HSP BiH će i dalje inzistirati na ispravljanju svih nepravdi koje su počinjenje provođenjem velikosrpske politike- od zaštite digniteta Domovinskog rata i branitelja do održivog povratka naroda, kako hrvatskog, tako i bošnjačkog, na teritorij na kojem se danas prostire Republika Srpska", kaže se na kraju saopćenja.