Godina mandata
270

Jeste li zadovoljni radom sarajevskih načelnika? Odgovorite u anketi

S. H.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Godinu od preuzimanja lokalne vlasti u sarajevskim općinama pitamo vas da li ste zadovoljni radom izabranih načelnika.

Lokalni izbori u novembru prošle godine donijeli su mnoge promjene na političkoj sceni. Najviše pažnje izazvali su izbori u četiri gradske općine, ali i Ilidži. Lokalna vlast je najbliža građanima i tretira svakodnevne probleme građana pa bi javnost trebala biti i najbolji sudija kako vlast radi.

U općini Stari Grad već treći mandat na vlasti je Ibrahim Hadžibajrić. Pobjedu je obnovio i na izborima 2020. Trenutno je član Narodnog evropskog saveza (NES). Na lokalnim izborima bio je dio koalicije okupljene u tadašnju Četvorku pa je naknadno istupio.

U općini Centar prošlogodišnji izbori donijeli su promjenu pa je vlast preuzeo Srđan Mandić (Naša stranka), koji je pobijedio Nedžada Ajnadžića (SDA). Od preuzimanja vlasti svoje aktivnosti najčešće promoviše putem društvenih mreža, a u centar pažnje je dolazio zbog projekta Hastahana te komunalnih problema u vezi s odvozom smeća.

Do promjene je došlo i u općini Novo Sarajevo, gdje je pobijedio Hasan Tanović, koji formalno nije član nijedne stranke, ali je bio dio Trojke koja je vodila zajedničku kampanju. Šta je promijenio u odnosu na prethodnika i po kojim projektima je poznat, najbolje će ocijeniti građani ove općine.

U općini Novi Grad u izbornoj utrci bilo je prilično neizvjesno. Ponovo je pobijedio Semir Efendić kao tadašnji kandidat SDA i to tek za nešto više od 1.000 glasova razlike u odnosu na kandidata Naroda i pravde (NiP) Adnana Delića. Efendiću je to treći mandat, a u međuvremenu je napustio SDA te postao predsjednik Stranke za BiH. On je jedan od rijetkih političara koji je još uvijek na lokalnom niovu i predsjednik je stranke.

Na Ilidži se također dogodila promjena. SDA više nije na vlasti, a uvjerljivu pobjedu odnio je Nermin Muzur iz NiP-a. Najavio je velike promjene, a nedavno je usvojen i najveći budžet te općine u iznosu nešto višem od 38 miliona KM. Muzur također većinu svojih aktivnosti objavljuje na društvenim mrežama.

Anketa ostaje otvorena 24 sata.