Fond Memorijala
29

Jeste li u ratu sačuvali knjige, odjeću, peći ili uniforme? Poklonite ih muzeju

Klix.ba
Ukoliko ste sačuvali nešto od materijala iz perioda 1992. -1995. godine i te predmete želite javno izložiti, javite se na javni poziv Fonda memorijala Kantona Sarajevo.

U danas objavljenom pozivu iz Fonda su naveli da svi zainteresovani mogu Spomeničkom kompleksu Tunel D-B dostaviti svoje predmete ili predmete svojih bližnjih kako bi doprinijeli formiranju muzejske zbirke.

"Jeste li u ratu sačuvali knjige, odjeću, obuću, iskaznice za hranu, improvizirane peći, kandila, dozvole za prolazak kroz Tunel D-B, uniforme, ambleme, zastave? Sjećate li se zašto ste to činili? Sjećate li se svog osjećaja da radite nešto važno, da dokumentirate vlastiti doživljaj svijeta? Jeste li ikada poželjeli da te predmete javno izložite? Zaboravili ste svoje ratne predmete? Vjerovatno mislite kako danas nikoga ne zanima to kako ste živjeli u periodu 1992.-1995.? Možda mislite da vaše stvari nije vrijedno pokazati, da su zahrđale i da ih trebate baciti u kontejner? Varate se", navodi se u tekstu javnog poziva uz poruku da "sve ono što u vašim podrumima skuplja prašinu može biti kulturno bogatstvo za buduće generacije i da stvari koje se ne koriste nemaju vrijednost".

Svi su pozvani da ovaj poziv podijele s prijateljima i jave ako znaju nekoga ko je spreman darovati stvari. Za sve zainteresovane od 10 do 14 sati svakog radnog dana otvorene su službene prostorije Fonda memorijala, na adresi Širokac 22 i Spomeničkog kompleksa Tunel D-B, Tuneli 1 u Sarajevu.

Ako niste u mogućnosti stvari lično dostaviti, poručuju da su spremni doći po njih. Javiti im se možete i na telefone 033/778-673 i 778-675 svakog radnog dana od 10 do 14 sati, kao i putem e-maila [email protected] i putem Facebooka.