Sekretarica Mehmeda Šišića
0

"Jesam li trebala dopustiti da me siluje?"

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
"Uradila sam ono što bi svaka druga normalna djevojka uradila. Šta sam trebala uraditi, dozvoliti da me siluje?“, kazala je u ekskluzivnom razgovoru za Sarajevo-x.com Amela Dudić, sekretarica predsjednika Saveza demobilisanih boraca Zeničkog-dobojskog kantona i FBiH, koja je svoga šefa Mehmeda Šišića tajno snimila kako joj prijeti otkazom, ukoliko se ne bude 'milovala sa njim'.

21-jednogodišnja Amela Dudić kaže da to nije prvi put da je Šišić dolazio sa nemoralnim ponudama. Nakon 14 mjeseci, koliko je radila kao sekretarica, ohrabrila se da stane svemu ukraj i prijavi ga policiji.

"I ranije je bilo sličnih insinuacija, ali se moglo trpjeti zato što je Šišić imao glavni ured u Sarajevu, a u Zenici je boravio samo po sat vremena radnim danima. Ne mogu zamisliti šta bi bilo da je sve vrijeme boravio ovdje…Kada je prešao granicu, upitala sam se zašto ga ne bih prijavila“, ispričala je Amela.

Seksualno uznemiravanje na radnom mjestu prijavila je nakon što se obratila ombudsmenu za ljudska prava, kojem je ispričala cijeli slučaj, a on joj je dao upute kome da se obrati. Kada je prijavila bivšeg šefa, osjetila je olakšanje, ali se nikada ne bi vratila na staro radno mjesto.

"Šta god bude sa Šišićem, ja se ne namjeravam vratiti da radim u Savezu. Ne vjerujem ni Upravnom odboru, jer većina njih podržava predsjednika“, tvrdi ona.

Sve djevojke koje imaju sličnih problema Amela ohrabruje da prijave zlostavljače.

"U današnje vrijeme mobing je prisutan svugdje, i u državnim i privatnim firmama. Znam da mnoge žene proživljavaju ono što sam i ja proživljavala i da nemaju hrabrosti da prijave da ih neko uznemirava. Ja im savjetujem da se obrate policiji, jer je puno lakše kada imate nečiju podršku", poručila je.

Mehmed Šišić, kojem je tužilac Dževad Zahirović ukinuo pritvor, negirao je ove optužbe, tvrdeći da mu kolege podmeću montirani snimak.