Zločini i pomoć
339

Jerlagićeva poruka Grabar-Kitarović: Ne mijenjajte teze, Hag je presudio za zločine

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Nakon što je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala da Hrvatska nije učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu u BiH i da je ta država pomagala odbranu BiH, predsjednik SBiH Amer Jerlagić je poručio da to nije sporno, ali da se radi o zamjeni teza te da su Prlić i ostali presuđeni zbog zločina.

"Niko ne spori da se hrvatski narod u Ravnom prvi suprotstavio velikosrpskoj agresiji, ali nažalost to je zamjena teza. Visoki oficiri HVO su presuđeni za udruženi zločinački poduhvat jer su činili zločine nad Bošnjacima i na taj način pomagali tom istom velikosrpskom projektu u istrebljenju Bošnjaka u Bosni i Hercegovini", poručio je Jerčagić.

Dodaje da je upravo preko Hrvatske vršeno naoružavanje jedinica Armije RBiH, ali da je za svaki metak i svaku granatu koja je došla na teritoriju koja je bila pod kontrolom Armije RBiH, ista ili veća količina morala ostati u Hrvatskoj ili na teritoriji koja je bila pod kontrolom HVO.

"To su historijske činjenice koje svi mi u Bosni i Hercegovini vrlo dobro znamo. Stoga, zbog budućih naraštaja, nema potrebe da iskrivljujemo historijske činjenice, nego da ih prihvatimo onakve kakve jesu i okrenemo se stvaranju boljih uslova za zajednički život svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini", navodi se u saopćenju.