BiH
118

Jerlagić: Niko nam na savjetovanju u Vijećnici nije rekao da Softić nema legitimitet

Piše: Er. M.
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na savjetovanju o reviziji presude po tužbi BiH protiv Srbije, koje je sredinom februara održano u sarajevskoj Vijećnici pod pokroviteljstvom člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, prisutne niko nije informisao o tome da je još 2016. godine bilo poznato da Sakib Softić nema legitimitet da kao agent predstavlja BiH.

Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba predsjednik Stranke za Bosnu i Hercegovinu Amer Jerlagić koji je prisustvovao savjetovanju o reviziji presude.

"Nisam znao tu informaciju, niti nas je bilo ko na tako nešto upozorio na skupu u Vijećnici. Bez želje da budem 'general poslije bitke' na skupu u Vijećnici sam javno za govornicom postavio pitanje da li su agent i kabinet provjerili da li će aplikacija biti kredibilna", rekao je Jerlagić.

Istakao je da nije dobio nikakav odgovor na postavljeno pitanje te da je bilo za pretpostaviti da je šutnja znak odobravanja.

Podsjećamo, Međunarodni sud pravde u Hagu saopćio je da je još 26. maja 2016. godine informisao Sakiba Softića kako mu je potrebno novo imenovanje ukoliko želi da zastupa BiH u procesu revizije presude.

Još uvijek nije poznato zbog čega je član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda Bakir Izetbegović uopće pokretao zahtjev za reviziju presude ako se još od 2016. godine znalo da Softić nema legitimitet.

Početkom februara 2017. godine član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić poslao je pismo Međunarodnom sudu pravde u Hagu u kojem je napisao da Softić nema odobrenje Predsjedništva BiH da zastupa BiH.

Uprkos svim činjenicama 22. februara 2017. godine Softić je predao zahtjev koji je jučer odbačen.