Bivši direktor EP BiH
93

Jerlagić nakon strujnog kolapsa: Zbog političkih blokada se već deceniju ne ulaže u elektroprenosnu mrežu

N. Ž.
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Amer Jerlagić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Bosni i Hercegovini je danas došlo do nezapamćenog kolapsa sistema napajanja električnom energijom, zbog čega je veliki dio države bez struje bio nekoliko sati.

Još nema informacija o tačnom uzroku ovog kolapsa, ali je jasno da se trebalo više uraditi da se zaštiti energetska mreža od ovakvih situacija, posebno imajući u vidu jednu vrstu haosa koji je nastao u cijeloj zemlji.

Naravno, vrijedi istaći i da su ogromne probleme imali i građani Crne Gore, Hrvatske, Albanije, a djelomično i stanovnici Srbije.

Ipak, energetska mreža u BiH je u posebnom fokusu zbog brojnih problema koji su ponovo "isplivali" tokom ovog kolapsa.

Amer Jerlagić, bivši direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, za Klix.ba ističe da se u elektroprenosnu mrežu BiH nije dovoljno ulagalo u prethodnih nekoliko godina.

"Teško je eksplicitno reći i navesti koliko je tačno uloženo u energetske mreže, s obzirom da se iste sastoje i od elektroprenosnih i distributivnih mreža i sistema. Ono što je sigurno je to da se zbog političkih blokada gotovo jednu deceniju ništa nije ulagale u elektroprenosnu mrežu BiH i da nam nedostaju visokonaponski dalekovodi i transformatorske stanice kako u BiH, tako i interkonektivno prema susjedima", rekao je Jerlagić.

Bivši direktor EP BiH također smatra da se rješenje mora tražiti interno, u našoj državi.

"Bez obzira što je BiH članica jedinstvenog elektroenergetskog evropskog sistema, današnja situacija je pokazala, da ako nemamo dovoljno vlastitih izvora električne energije da postajemo ranjivi i ovisimo o uvozu električne energije i stabilnosti elektroenergetskih sistema drugih država. Jedino istinsko rješenje je jaka mreža domaće proizvodnje električne energije, počevši od one bazne, termo, protočne (run river na rijeci Bosni, kao što ih ima osam na rijeci Dravi) hidroelektrane, akumulacijske HE pa do alternativne, obnovljive (vjetar i sunce)", rekao je Jerlagić za Klix.ba.