Ispaštamo greške
497

Jerlagić: Kako je BiH ostala bez imovine u Hrvatskoj vrijedne više od 10 milijardi eura

Klix.ba
Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH (Foto: E. H./Klix.ba)
Amer Jerlagić, predsjednik Stranke za BiH (Foto: E. H./Klix.ba)
Hrvatska je nedavno usvojila izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom koji se direktno dotiče i imovine BiH u toj državi, a koji u praksi znači da Hrvatska imovinu pravnih osoba iz BiH može dati na upravljanje trećim osobama na period od 30 godina.

Predsjednik Stranke za BiH i bivši direktor Elektroprivrede BiH Amer Jerlagić upozorava da imovina naše zemlje u susjednoj Hrvatskoj može biti izgubljena, s obzirom na to da još nikada nije riješeno pitanje imovine na bilateralnom nivou.

Nakon drugog čitanja Sabor Hrvatske je 18. maja ove godine usvojio Zakon o upravljanju državnom imovinom Republike Hrvatske. Za nas u Bosni i Hercegovini ovo ne bi bilo ništa novo da se ovim Zakonom imovina pravnih osoba iz Bosne i Hercegovine u Republici Hrvatskoj, vrijedna više od 10 milijardi eura, može dati na upravljanje trećim osobama na period od 30 godina.

Osnova za ovo leži u članu 71:

''Republika Hrvatska može nekretnine na koje se odnosi Uredba o zabrani raspolaganja nekretninama na teritoriji Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 36/91) dati u zakup na određeno vrijeme, po provedenom javnom natječaju, do sklapanja međunarodnog ugovora kojim će se razriješiti imovinskopravni odnosi na tim nekretninama ili do donošenja odluke o izuzimanju od zabrane raspolaganja".

Jerlagić, koji je do sada nekoliko puta upozoravao na hitnost rješavanja bh. imovine u Hrvatskoj, analizira ovaj slučaj i poručuje da bi BiH ovim zakonom u Hrvatskoj mogla izgubiti svoju imovinu.

"Ovim se članom propisuje ovlast Ministarstva državne imovine da može na ograničeni rok raspolagati nekretninama koje su u zemljišnoj knjizi upisane u vlasništvu Republike Hrvatske sa zabilješkom zabrane raspolaganja, budući da su one predmet sukcesije između država bivše SFRJ, a s kojima Republika Hrvatska nije sklopila odgovarajući međunarodni ugovor. Budući da su te nekretnine izvan prometa, odnosno ne može ih se otuđiti iz vlasništva Republike Hrvatske", poručuje Jerlagić.

Kako Bosna i Hercegovina nije potpisala međunarodni ugovor s Republikom Hrvatskom, naša zemlja ostaje bez imovine poput Šipadove luke Šibenik, JANAPA – jadranskog naftovoda, desetina hotela i odmarališta na Jadranskoj obali, Energopetrolovih pumpi...

"Ovim zakonom će se omogućiti legalizacija višedecenijske pljačke imovine pravnih osoba iz Bosne i Hercegovine, koja je u društvenom vlasništvu. Očekujem da Vijeće ministara BiH transparentno obavijesti građane Bosne i Hercegovine zašto nisu reagovali u periodu od prvog čitanja zakona u Hrvatskom saboru u januaru 2018. do maja 2018. Očekujem od Vijeća ministara BiH da javnost transparentno izvijesti da li je i kojim povodom ministar Grubeša boravio u posjeti Vladi Republike Hrvatske u februaru 2018. Očekujem da Vijeće ministra BiH sazove hitnu sjednicu Vijeća samo s ovom tačkom dnevnog reda. Očekujem da Ministarstvo vanjskih poslova ili Ministar vanjskih poslova uputi demarš Vladi Republike Hrvatske. Očekujem da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine kao kolektivni organ ili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine upute demarš predsjednici Republike Hrvatske. Očekujem da do hitnog potpisa međunarodnog ugovora s Republikom Hrvatskom ili stavljanja moratorija na ovaj zakon, Bosna i Hercegovina prekine diplomatske odnose s Republikom Hrvatskom", apelira Jerlagić.

Kako Sporazum o sukcesiji između država bivše SFRJ poznaje princip reciprociteta, Jerlagić očekuje da državne institucije izdaju nalog o neispuštanju vode iz Buškog blata prema HE Orlovac i s hidroelektrana u Trebinju prema HE Plat.

"U suprotnom, građani Bosne i Hercegovine s pravom mogu smatrati da se radi o veleizdaji aktuelne vlasti u Bosni i Hercegovini koja je svojim nečinjenjem pomogla da Bosna i Hercegovina ostane bez imovine vrijedne više od 10 milijardi eura. Također, ostaje pitanje sumnje da li je ta šutnja ili nereagiranje pojedinaca iz vlasti imalo i svoju cijenu", zaključuje naš sagovornik.