Presuda suda u Tuzli
1.4k

Jerko Ivanković Lijanović osuđen na devet godina zatvora

Piše: A. K.
Lijanović u sudnici (Foto: Klix.ba)
Lijanović u sudnici (Foto: Klix.ba)
Bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović pred Kantonalnim sudom u Tuzli danas je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od devet godina.

Lijanovića je Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli na čelu s predsjedavajućom sutkinjom Vildanom Helić osudilo za zloupotrebu položaja i ovlasti, a u vezi s nezakonitostima prilikom dodjele poticaja poljoprivrednicima na području Tuzle i Federacije BiH u vremenskom periodu od 2011. do kraja 2014. godine.

U optužnici je uz nekadašnjeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH kao saučesnik naveden i njegov savjetnik Stipe Šakić, kojeg je Vijeće Kantonalnog suda u Tuzli osudilo na zatvorsku kaznu u trajanju od godinu uz novčanu kaznu od 18.000 KM.

Inače, sudski postupak u ovom predmetu je počeo u maju 2016. godine, a Lijanović je optužen da je budžet FBiH oštetio za više od 817.000 KM, tako što je uslovljavao poljoprivrednike u FBiH da 50 posto od iznosa podsticaja koji im bude dodijeljen moraju davati njegovoj kriminalnoj grupi koju je organizirao.

Tokom suđenja su priloženi brojni materijalni dokazi, a saslušan je i veliki broj svjedoka Tužilaštva TK, među kojima su bili i pripadnici Lijanovićeve kriminalne grupe i članovi Narodne stranke Radom za Boljitak.

Riječ je o nekadašnjem zastupniku u Skupštini TK Mersedu Šerifoviću, bivšem Lijanovićevom savjetniku Suadu Čamdžiću i nekadašnjem ministru poljoprivrede TK Edinu Ajanoviću.

Oni su također bili optuženi u ovom predmetu, ali su nakon potpisivanja sporazuma o priznanju krivice Šerifović i Čamdžić osuđeni na po dvije i po godine zatvora, dok je Ajanović osuđen na godinu dana zatvorske kazne.

Bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Jerko Ivanković Lijanović u sudskom postupku je negirao krivicu.