|

Jergović: Bošnjački nacionalisti odlučili su likvidirati Hrvate kao ravnopravan narod

Jergović: Bošnjački nacionalisti odlučili su likvidirati Hrvate kao ravnopravan narod
1.066
Klix.ba
26.11.2018. u 21:48
934
komentara
1k

dijeljenja
Jergović: Bošnjački nacionalisti odlučili su likvidirati Hrvate kao ravnopravan narod Miljenko Jergović (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosanskohercegovački književnik Miljenko Jergović oglasio se na društvenim mrežama povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine kazavši kako su bošnjački nacionalisti i građani odlučili "likvidirati Hrvate" kao ravnopravan narod u BiH i pretvoriti ih u obespravljenu manjinu iz vremena Osmanlija.
Kako Jergović navodi u svom postu na Facebooku, BiH nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska. Tako je, piše Jergović, rečeno prije sedamdeset i pet godina.

"U tim je riječima temelj nove bosanske državnosti, te osnovni razlog zbog kojeg partizani kao ratni pobjednici nisu Bosnu i Hercegovinu podijelili između susjeda, nego su je uvažili kao zasebnu, ravnopravnu državotvornu cjelinu unutar Jugoslavije. Cjelinu koju cjelinom čine njezini Srbi, Hrvati i Muslimani (Bošnjaci). Tako je to bilo i ostalo do prije neki dan. A onda su bošnjački nacionalisti vjerske ili građanske inspiracije, slijedeći logiku koja je prethodno već uspostavljena u Republici Srpskoj, rekli da Federacija BiH nije i srpska, i hrvatska, nego je bošnjačka i bosanska, tobož građanska, pa još ostavljena Redžepu Erdoganu u amanet. I tako je započela likvidacija Hrvata iz Bosne i Hercegovine, njihovo pretvaranje u obespravljenu manjinu s obećanim pravima kakva su manjine imale u sultanskoj Turskoj", napisao je Jergović.

On je potom pojasnio njegov raniji tekst "Može li čovjek biti Bosanac" koji je, kako i sam kaže, izazvao bijes bošnjačkih nacionalista.

"Većina njih je, zanimljivo, bila građanske ispiracije. Komšiluk je zamijenjen komšićilukom. Tekst 'Može li čovjek biti Bosanac' objavljujem ponovo, u čast ZAVNOBiH-a, i neka je sretan Dan državnosti onima, ako takvih još ima, kojima Bosna nije ni srpska, ni hrvatska, ni muslimanska, nego je i srpska, i hrvatska, i muslimanska. Dok je ijednog takvog, ima i Bosne", zaključio je književnik.

Jergović je tekst "Može li čovjek biti Bosanac" objavio na svojoj zvaničnoj stranici.
Prijavi grešku


Komentari (934)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...