Britanski ministar
187

Jeremy Hunt: Moramo se suprotstaviti negiranju genocida u Srebrenici

A.D.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Britanski ministar vanjskih poslova Jeremy Hunt obilježio je 24. godišnjicu genocida u Srebrenici odajući počast više od 8.000 žrtava.

"Danas, 24 godine nakon srebreničkog masakra, moramo odati počast stradalim, njihovim porodicama i zajednicama, čiji životi su okrutno i nepovratno promjenjeni. Važno je da se nastavimo suprotstavljati i osuđivati svaki pokušaj negiranja zločina koji se desio u Srebrenici. Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje posvećeno pružanju pomoći regionu u prevazilaženju naslijeđa prošlog konflikta, te izgradnji mirnije, prosperitetnije i stabilnije budućnosti za sve. To mora uključivati i borbu za pravdu za žrtve", kazao je Hunt.

Velika Britanija, naveo je, podržava rad MRMKS-a i drugih organizacija u traženju pravde, pružanju podrške preživjelim i nastojanjima da se nađu i identifikuju osobe koje se još vode kao nestali nakon konflikta u regionu. Ovogodišnja istorijska odluka da se poveća kazna Karadžiću je pravičan i važan podsjetnik da oni koji počine užasne zločine neće proći nekažnjeno.”

Na prošlosedmičnom Samitu o Zapadnom Balkanu u Poznanu, premijerka Theresa May i državni ministar za Evropu i Amerike, sir Alan Duncan, podsjetili su lidere Zapadnog Balkana i Evrope na zajedničku odgovornost poštivanja vrijednosti i provedbe obaveza dogovorenih u Zajedničkoj deklaraciji o ratnim zločinima i nestalim osobama koja je potpisana na Samitu o Zapadnom Balkanu održanom 2018. godine u Londonu.