{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Jer me se tiče": Bešćutno kršenje ljudskih prava u BiH

F
4.11.2014. u 12:51
2
1
"Jer me se tiče": Bešćutno kršenje ljudskih prava u BiH
2
"Jer me se tiče": Bešćutno kršenje ljudskih prava u BiH
Inicijativa "Jer me se tiče" pozvala je aktiviste organizacija za ljudska prava, sindikate u Bosni i Hercegovini, udruženja žrtava, organizacije manjinskih grupa, studente, umjetnike, građane, te ostale ranjive grupe i pojedince da u sedmici od 4. do 10. decembra ove godine organiziraju javne skupove, tribine, izložbe protestne marševe i druga događanja u javnom prostoru.
Cilj je skretanje pažnje na kršenje ljudskih prava u BiH, a u okviru obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, 10. decembra, te prerastanja tog dana u Sedmicu ljudskih prava, saopćeno je iz inicijative "Jer me se tiče".

"Ljudska prava u BiH krše se sistemski i bešćutno, a žrtve su uglavnom pripadnici manjinskih grupa i ranjivi pojedinci: djeca, žene, seljaci, penzioneri, radnici i nezaposleni. Ljudska prava krše i državne, entitetske i institucije u Brčko distriktu, te kantonima, općinama i gradovima. Čak i policija krši osnovna ljudska prava, uz podršku neefikasnog sudstva i tužilaštva", saopćeno je iz inicijative "Jer me se tiče".

Aktivisti navedene inicijative su pozvali žrtve kršenja ljudskih prava, kao i organizacije iz civilnog sektora, da im se pridruže, te da se svi zauzmu za one čija se prava krše.

"Bilo bi poželjno da se aktivnosti organizuju u svim gradovima u zemlji, a bitno je i da se organiziraju tamo gdje su sjedišta donosilaca odluka u BiH, odnosno onih koji uskraćuju prava građana", navode u "Jer me se tiče".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: