{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jelko Kacin: BiH će preživjeti, Dodik govori u vjetar i više mu niko ne vjeruje

A
21.11.2013. u 15:51
86
86
Jelko Kacin: BiH će preživjeti, Dodik govori u vjetar i više mu niko ne vjeruje
86
Jelko Kacin: BiH će preživjeti, Dodik govori u vjetar i više mu niko ne vjeruje
Jelko Kacin
Izvjestilac Evropskog parlamenta za zapadni Balkan Jelko Kacin izjavio je za agenciju Anadolija u povodu 18. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma da će Bosna i Hercegovina preživjeti i da oštra retorika predsjednika bh. entitet Republika Srpska (RS) Milorada Dodika odlazi u vjetar jer ''nema nikakvog odziva u Beogradu na koji je on godinama računao''.
"Ja sam čvrsto ubijeđen da BiH ima svoju budućnost, ali da jednostavno treba promijeniti uzorak ponašanja u političkoj eliti BiH koja se neumorno trudi kako bi svu svoju energiju usmjerila u pravcu da dokazuje zašto nešto ne može. Kada bi se odlučili aktivirati kako bi nešto moglo, BiH bi odavno rješavala svoje probleme i imala bi status zemlje kandidata za ulazak u Evropsku uniju (EU). Također, imala bi i bolju situaciju u privredi za koju danas niko ne brine, a to je glavni problem", rekao je Kacin.

Komentirajući najnovije prijetnje predsjednika RS Milorada Dodika, zvaničnik EU je naglasio da Dodikova retorika ''sve više postaje prevaziđena i da u nju niko ne vjeruje''.

"Ta retorika razbijanja nema odaziva iz Beograda na kojeg je godinama računao. Beograd se  ponaša odgovorno prema svojoj vlastitoj i evropskoj budućnosti. Tako da ta (Dodikova) galama ispada kao govor u vjetar i niko više u to ne vjeruje. BiH će preživjeti", ocijenio je Kacin.

Na primjedbu da je Dodik prijetnje BiH izrekao istog dana kada se u Beogradu susreo s najmoćnijim čovjekom Srbije, vicepremijerom Aleksandrom Vučićem, Kacin je dodao:

"Ja poštujem rad i djelo gospodina Vučića i zato to vidim, prije svega, kao pokušaj da se gospodin Dodik za domaće potrebe slika s njim."

Prema njegovim riječima, BiH, nažalost, ipak, ima više problema.

"'Kantonizacija u Federaciji BiH je dovela do velike fragmentacije, na jednoj strani, i ogromne poplave ministara i ministarki koji su sami sebi zadovoljni, na drugoj. To nas podsjeća na Njemačku deset godina unazad kada je sve bilo razbijeno. Sve dok nije krenuo proces povezivanja i jačanja, tu spasa nije bilo. Svakako je veliki izazov kako napraviti FBiH jeftiniju i funkcionalniju za ekonomiju, naklonjenu ekonomiji. Tržište u FBiH je doslovce fragmentirano, kao i politika.  Kantonizacija nije donijela velike dodatne prednosti i poboljšala standard života ljudima u FBiH", smatra Kacin.

Upitan da li je rješenje u najavljenim razgovorima visoke komesarke Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton sa bh. liderima, po uzoru na dijalog Beograda i Prištine, Kacin je odgovorio da ne bi tražio rješenje u Ashton kojoj mandat ističe za manje od godinu dana.

"U godini dana to nije moguće riješiti. Prije svega da bi nešto bilo rješivo potrebni su odgovorni sagovornici u BiH. To u ovom momentu strašno nedostaje", zaključio je Kacin.

 

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: