Sjednica parlamenta
230

Jelka Milićević: Vlada FBiH ne planira sljedeće godine kupovati službene automobile

FENA
Milićević tvrdi da vlast u FBiH neće kupovati nove automobile (Foto: T. S./Klix.ba)
Milićević tvrdi da vlast u FBiH neće kupovati nove automobile (Foto: T. S./Klix.ba)
Ministrica finansija FBiH Jelka Milićević obratila se na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta nakon što su iscrpljene sve diskusije zastupnika o budžetu za iduću godinu koji bi trebao iznositi više od pet milijardi i 481 milion KM.

Odgovarajući na više pitanja koja su zastupnici tokom njihovih diskusija postavili predlagaču u vezi s budžetom, Milićević je između ostalog kazala da vlada nije predvidjela nabavku službenih automobila ni za vlastite potrebe ni za potrebe njenih službi, a da su dosad, po tom osnovu napravljene i uštede.

Budžetskog suficita vjerovatno neće biti, kazala je, odgovarajući na jedno od narednih zastupničkih pitanja.

U vezi sa specijalnom revizijom finansijskog poslovanja, Milićević je odgovorila da prema sadašnjim pravilima, odgovornost za plan revizije ima isključivo zajednička komisija čiji su članovi iz oba doma Federalnog parlamenta, a ne vlada.

Na jedan od upita, pojasnila je uime vlade i situaciju vezanu za nabavku vakcina protiv koronavirusa za FBiH. Obrazložila je da odlukom Vijeća ministara, Bosna i Hercegovina ulazi u grupaciju COVAX inicijative i da je Federacija ispoštovala obaveze.

Uporedo s trkom na tržištu ko će dobiti dozvolu za vakcinu, stigao je zahtjev da Bosna i Hercegovina uplati cijeli iznos.

Novac u FBiH nije bio problem, po riječima ministrice Milićević, već momenat u sedmici u kojem je to trebalo i tehnički izvesti. Inače, u COVAX-u još nema vakcine spremne za distribuciju, zaključila je ministrica finansija o ovoj temi.

Zastupnici će se o predloženom budžetu Federacije za 2021. izjasniti na današnjoj sjednici nakon što vlada razmotri njihove podnesene amandmane.

Za sutra je najavljeno i zasjedanje Doma naroda Federalnog parlamenta te je budžet za 2021. najavljen također kao prva tačka dnevnog reda.

Odobri li ga danas Predstavnički dom, a sutra u istoj formi i Dom naroda, Federacija će pravovremeno dobiti budžet za narednu godinu.