BiH
0

Jelić traži izradu enciklopedije Republike Srpske

FENA
Podržavajući inicijativu Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, a na osnovu svojih ustavnih ovlašćenja, predsjednik RS-a Milan Jelić podnio je Narodnoj skupštini Prijedlog za donošenje zakona o enciklopediji RS-a.

U obrazloženju ovog prijedloga, Jelić je naglasio potrebu izrade enciklopedije kako bi se "domaćoj i međunarodnoj javnosti pokazalo postojanje, naučni i stručni kapaciteti privrednog, tehničko-tehnološkog, demografskog, socijalnog i ukupnog društvenog razvoja, te obrazovna, kulturna baština i druge vrijednosti i dostignuća RS-a".

Enciklopedija bi, također, imala za cilj da pruži opći prikaz prošlosti, sadašnjosti i izvore za budućnost RS-a.

Istovremeno, "Enciklopedija treba da doprinese i zaštiti i učvršćenju tekovina u stvaranju, razvoju i izgradnji RS-a i njenom ustavnopravnom konstituiranju, funkcioniranju i ostvarivanju njenih ustavotvornih, zakonodavnih, izvršnih i sudskih funkcija, te ukupnom nastojanju i afirmaciji Bosne i Hercegovine na unutrašnjem i međunarodnom planu".

Nosilac izrade enciklopedije bila bi Akademija nauka i umjetnosti RS-a koja bi sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva bila i njen izdavač.

Predviđeno je da u izradi učestvuju istaknuti domaći i strani stručnjaci iz svih naučnih i stručnih oblasti.