BiH
0

Jelić: "Spustiti tenzije" o pitanju Srebrenice

FENA
Milan Jelić
Milan Jelić
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić istaknuo je danas da odluka bivšeg visokog predstavnika u BiH o nametanju Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari ima izuzetnu političku štetu i za RS i BiH, ali očekuje da kada je u pitanju Srebrenica, "spuste se tenzije" i prestane politizacija tog pitanja.

Jelić je nakon razgovora s generalnim konzulom Srbije u Banjoj Luci Jadrankom Derajić iskazao opredjeljenje RS-a da se Srebrenica ekonomski ojača, te izrazio nadu da će predstojeći skup 11. jula u Potočarima proteći u najboljem sigurnosnom redu.

Tokom posjete entitetskog predsjednika Generalnom konzulatu Srbije u Banjoj Luci razgovarano je o relizaciji Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama RS-a i Srbije, te o tome da treba da uslijedi formiranje vijeća za njegovu implementaciju.

Bilo je i riječi i o reformama u BiH, te pitanju Srebrenice koja mora ostati u ustavnopravnom sastavu RS-a, a kako je rekao Jelić, razgovarano je i o ispunjavanju uvjeta za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i drugim ekonomskim pitanjima.