BiH
0

Jelić: RS opredijeljena za evropski put BiH

FENA
Predsjednik RS-a Milan Jelić istaknuo je u utorak da je trajno opredjeljenje tog bh. entiteta evropski put BiH, te kako je najvažnije da se što brže osposobe sve institucije sistema kako bi preuzele odgovornost za sudbinu države i njenih entiteta u svoje ruke.

Jelić je u obraćanju učesnicima na naučnom skupu pod nazivom "Republika Srpska - 15 godina postojanja i razvoja" ukazao na potrebu ispunjavanja uvjeta za provedbu međunarodnih, evropskih, pravnih, ekonomskih i društvenih reformi i standarda, kao i na početak pregovora s Evropskom unijom.

Republika srpska na osnovu ranije preuzete obaveze, kako je naveo, sarađuje s Haškim tribunalom u granicama svojih mogućnosti.

Entitetski predsjednik je naglasio da se reforma policije treba odvijati u skladu s tri proklamirana principa, ali je dodao da će se vlast u RS-u "suprotstaviti narastajućim zahtjevima da RS bude ukinuta".

"Sve naglašenijoj nacionalističkoj i ratnohuškaškoj retorici, ispoljavanju mržnje prema srpskom narodu i rušilačkom odnosu koji ugrožava RS odlučno se treba suprotstaviti svim institucionalno-političkim i demokratskim sredstvima", kazao je Jelić.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Igor Radojičić rekao je da je za proteklih 15 godina učinjeno mnogo da bi se obezbijedili uvjeti za bolji život građana u RS-u, ali da ipak postoje problemi koje treba riješiti.

"Neki danas u BiH misle da idu unaprijed gledajući unazad. Zavode narod i svojim sljepilom svima prave probleme. Ne treba im to dozvoliti", rekao je Radojičić.

Rajko Kuzmanović, predsjednik Akademije nauka i umjetnosti RS-a, koja je organizator ovog skupa, rekao je da je cilj dvodnevnog naučnog skupa da se široj domaćoj i međunarodnoj javnosti predstave stvaranje, dostignuća i perspektive RS-a.