BiH
0

Jelić: Put RS-a je u BiH, a prestale su priče o referendumu i ukidanju RS-a

FENA
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić izjavio je danas u Banjoj Luci da je put RS-a unutar BiH, te da se RS zalaže za Daytonski mirovni sporazum kako je definiran i smatra da su prestale sve priče o eventualnom njenom ukidanju, i samim tim i priča o referendumu u RS-u.

Komentirajući da li će eventualni status Kosova imati refleksije i na RS, odnosno BiH, Jelić je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da „ne možemo izbjeći pitanja koja se odnose na susjednu zemlju, Srbiju, a koja očigledno mogu imati određene negativne posljedice, po stabilnost ne samo u okviru Srbije nego i regiona“.

Jelić je dodao da je on optimist kada je u pitanju rješenje pitanja Kosova unutar same Srbije.

On smatra da „Srbija i Priština moraju uspostaviti kontakt i razgovarati i pronaći rješenje koje odgovara i Beogradu i Prištini“, jer se samo na takav način mogu rješavati sva nagomilana pitanja, ne samo unutar Srbije već i drugim zemalja.

Entitetski predsjednik tvrdi da svako nametnuto pitanje i kada je u pitanju Beograd i kada je u pitanju Priština može imati loše posljedice koje na neki način destabiliziraju prilike, prije svega unutar same Srbije, a vjerovatno su moguće i šire refleksije.

Kada je u pitanju BiH, on je naveo da „ne treba zanemariti činjenicu da je RS konstitutivni dio BiH, prema Daytonu i da su na ovim prostorima ravnopravna tri konstitutivna naroda“.

„Razlika između RS-a i Kosova jeste u tome što su Albanci na Kosovu nacionalna manjina, a Srbi u BiH su narod“, tvrdi Jelić dodajući „da sve međunarodne konvencije i principi međunarodnog prava definiraju bliže ova pitanja kada su u pitanju narodi i kada je u pitanju nacionalna manjina“.