BiH
0

Jelić: Nisam imao namjeru da uvrijedim britansku kraljicu

FENA
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić kazao je tokom razgovora u Banjoj Luci sa ambasadorom Velike Britanije u BiH Metju Rajkrofom da izjavom o obilježavanju Dana državnosti u BiH, a povodom čestitke britanske kraljice Elizabete II, ni u jednom momentu nije imao namjeru da uvrijedi britansku kraljicu, kao ni britanskog ambasadora.

Rajkroft je prihvatio objašnjenje kao izvinjenje i rekao da će u narednom periodu nastaviti da izgrađuje dobre odonose s RS-om i BiH na putu ka evroatlantskim integracijama.

U dijelu razgovora koji je bio posvećen medijima u BiH, na primjeru BHT 1, istaknuto je da je potrebno osigurati punu slobodu i profesionalizam u medijskom prostoru BiH, saopćeno je iz Kabineta entitetskog predsjednika.

Jelić je istaknuo doprinos Britanije, njene ambasade i samog ambasadora Rajkrofta u ispunjavanju uvjeta BiH na putu ka evroatlantskim integracijama i izrazio nadu u nastavak uspješne saradnje.

Britanski ambasador je kazao da će njegova zemlja nastaviti svoj angažman u BiH, posebno u oblasti privredne saradnje i stvaranju uvjeta za ulazak stranih investicija u BiH.

Naveo je i da je ohrabren ulaganjima u RS i BiH, te dodao da to predstavlja dobar korak za cijelu BiH.