BiH
0

Jelić: Nećemo dozvoliti izdvajanje Potočara iz RS-a

FENA
Predsjednik Republike Srpske Milan Jelić izjavio je danas da predstavnici RS-a neće dozvoliti da se i jedan dio RS-a, pa ni Potočari izdvaja iz ustavno-pravnog poretka RS-a, kao i da se krši Ustav RS-a u smislu nadležnosti policije RS-a na tom prostoru.

Jelić je potvrdio da je zatražio informaciju od MUP-a RS-a oko svih zbivanja u Srebrenici, te naglasio da će RS istrajati na dosljednoj implemetaciji Daytonskog sporazuma i ustava entiteta i BiH.

Entitetski predsjednik smatra da je visoki predstavnik Christian Schwarz-Schilling nametanjem Zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari izašao iz okvira visokog predstavnika i da to ne može biti doprinos stabilizaciji i miru na prostorima BiH.

Naglasio je u izjavi novinarima u Banjoj Luci da su odlukom prekršeni ustavi RS-a i BiH, te Daytonski mirovni sporazum pa se postavlja pitanje da li na ovim prostorima važe ustav i zakoni i ko ih krši.

Izražavajući žaljenje zbog odluke visokog predstavnika, Jelić je kazao da je sinoć hitno reagirao u skladu sa ustavom i zakonom, da se održi hitna sjednica Vlade RS-a koja se odredila o ovom pitanju.

"Sigurno je da će Vlada RS-a istrajati na svojim zaključcima kao i da će se Narodna skupština izjasniti o ovom pitanju", kazao je entitetski predsjednik navodeći da će predstavnici RS-a i dalje dosljedno tražiti da se ispoštuje Daytonski mirovni sporazum i ustavi RS-a i BiH.

Podsjetivši da je entitetska Vlada najavila žalbu Vijeću za implementaciju mira, Jelić je dodao "da imajući u vidu da je visoki predstavnik tu da rješava neke pitanja, vjerovatno će, biti dosta problema".