BiH
0

Jelić: Moguć dogovor o reformi policije u BiH

FENA
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milan Jelić ocijenio je danas da je neophodno nastaviti razgovore o reformi policije u BiH i dalje tražiti način i model restruktuiranja policije, a da pri tome ne dođe do narušavanja tri osnovna principa i odluka Narodne skupštine RS-a o tom pitanju.

„Lično sam ubijeđen da se rješenja mogu pronaći kada su u pitanju sva tri principa“, kazao je Jelić napominjući da su dva principa, nemiješanje politike u policiju i budžet na nivou BiH, već na određen način rješena.

Istaknuo je i da se sva pitanja u BiH moraju rješavati dijalogom, konsenzusom i kompromisom i da je to jedini način za funkcionalnu BiH.

„Rješenja koja se prenose sa entiteta na nivo BiH moraju biti u korist, a ne na štetu običnog građanina, odnosno u funkciji BiH i svih njenih građana“, kazao je Jelić i dodao je neophodna decentralizacija ne samo na entitete već i lokalne zajednice.

Jelić je u izjavi novinarima, nakon prijema za predstavnike Oružanih snaga BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a povodom Dana RS-a, 9.januara, kazao da je MUP RS-a dao i svoj „aktivan doprinos u reformi policije u BiH, bez obzira što je iz poznatih razloga imao status posmatrača, a ne aktivnog učesnika“.

On je ocijenio i da je neophodno dalje raditi na reformi postojećeg sistema obrane u BiH, posebno nakon veoma značajnog prijema BiH u NATO program „Partnerstvo za mir“, kao i raditi na rješavanju pitanja zbrinjavanja viška zaposlenih, podjele vojne imovine i na pitanju materijalno-tehničkog i finansijskog dijela Oružanih snaga.