Saznaje Klix.ba
37

Jelena Trivić bit će kandidatkinja opozicije za predsjednicu Republike Srpske

D. Be.
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Jelena Trivić, narodna poslanica u entitetskoj skupštini, bit će kandidatkinja opozicionog bloka, koji sada čine PDP i SDS, za predsjednicu Republike Srpske na izborima naredne godine, saznaje Klix.ba.
Iako su u aprilu rekli da će izaći s imenima kandidata do oktobra, SDS i PDP nisu postigli kompletan sporazum ni do decembra. Ipak, sada je već jasno da će Trivić biti kandidatkinja na funkciji koja je koalicionim dogovorom pripala PDP-u, jer ima najveću podršku unutar svoje partije, kako smo pisali početkom decembra. To bi u narednom periodu trebalo biti i ozvaničeno.

To znači da gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković ostaje na trenutnoj funkciji, iako je i on bio veoma zainteresovan da zasjedne u "Palatu Republike". Treba podsjetiti da je Trivić odustala od kandidature za gradonačelnicu Banje Luke u korist Stanivukovića na prošlim lokalnim izborima.

Između Stanivukovića i Trivić partijske kolege više vjeruju da bi dama bila prava opcija za predsjednicu RS-a.

Tu opciju, kako saznajemo, podržavaju i ostali u opozicionom bloku, odnosno SDS i Nebojša Vukanović.

Predizborne razgovore u PDP-u komentarisao je danas i potpredsjednik Igor Crnadak navodeći da je za sada neformalno prihvaćeno da ta stranka da kandidata za predsjednika RS-a i da se proces privodi kraju.

"Znate da su najozbiljniji kandidati za to Jelena Trivić i Draško Stanivuković. To će biti kandidat iza kojeg ćemo mi svi stati. Ovo što se dešava je utakmica koja će trajati", rekao je on.

Nakon što je pukla koalicija s DNS-om, sada još preostaje da opozicija izabere ko će ići u utrku za člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Tu su trenutno opcije Mirko Šarović i Milan Milićević iz SDS-a i Nebojša Vukanović, uvjerljivo najpopularniji političar opozicionog bloka u ovom momentu.

Vukanović bi mogao donijeti prevagu u obje opcije - svojim ostankom ili napuštanjem koalicije. On je u više navrata razočaran napuštao opozicionare, ali im se i vraćao. Vukanovićeve kritike na račun Nenada Nešića (DNS) na kraju su urodile plodom pa su PDP i SDS odlučili završiti koalicionu saradnju s DNS-om i dati podršku Vukanoviću.