{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jelena Rajaković: Niko iz Ambasade BiH nije bio na otvorenju Ambasade SAD-a u Jerusalemu

Klix.ba
18.5.2018. u 12:17
50
41
Jelena Rajaković: Niko iz Ambasade BiH nije bio na otvorenju Ambasade SAD-a u Jerusalemu
50
Jelena Rajaković: Niko iz Ambasade BiH nije bio na otvorenju Ambasade SAD-a u Jerusalemu
Jelena Rajaković
Nakon informacije da je Jelena Rajaković, ambasadorica BiH u Izraelu, prisustvovala prijemu izraelskog ministarstva vanjskih poslova u čast otvorenja Ambasade SAD-a u Jerusalemu reagirala je i bh. ambasadorica tvrdeći da je došlo do greške.
"Odgovorno tvrdim da otvorenju Američke ambasade u tom gradu nije prisustvovao niko iz Ambasade BiH, ni ceremoniji otvorenja, ni prijemu. S druge strane, 13. maja je premijer Izraela Benjamin Netanyahu sa suprugom organizovao prijem u Ministarstvu vanjskih poslova Izraela, za članove porodice američkog predsjednika Donalda Trumpa, američke senatore, kongresmene, strane diplomate i domaće visoke zvanice i tom pozivu sam se odazvala. Očigledno je prilikom preuzimanja vijesti došlo do previda da se radi o dva različita događaja koja su održana u različito vrijeme", rekla je Rajaković.

Naglasila je da se radi o delikatnom pitanju kada je riječ o odnosima dviju zemalja.

"Želim podsjetiti da je stav Bosne i Hercegovine o ovom pitanju da BiH bez prejudiciranja budućeg statusa Jerusalema podržava ideju postojanja dviju nezavisnih država - Izraela i Palestine, koje treba da žive u miru i prosperitetu jedna pored druge u skladu s relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a kao osnovom za postizanje trajnog rješenja krize na Bliskom istoku", naglasila je Rajaković.

Podsjećamo, Netanjahu je na prijemu pozvao druge zemlje da slijede korake SAD-a. Palestinci smatraju da je premještanje Američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem neprijateljski korak protiv palestinskog naroda za koji je stvaranje Izraela dan žalosti, jer je više od 700.000 Arapa pobjeglo iz svojih domova u ratu koji je izbio odmah nakon toga.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: