{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jelečević razgovarao je danas sa predstavnicima Ureda Svjetske banke u BiH

S
15.2.2008. u 15:05
0
0
Jelečević razgovarao je danas sa predstavnicima Ureda Svjetske banke u BiH
0
Jelečević razgovarao je danas sa predstavnicima Ureda Svjetske banke u BiH
Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević razgovarao je danas sa predstavnicima Ureda Svjetske banke u Bosni i Hercegovini koje je predvodila tim lider Maniza Nagvi (Maniza Naqvi).
Razgovaralo se o imovinskom cenzusu kao poluzi za realiziranje opredjeljenja Vlade FBiH da socijalna davanja dobiju oni kojima je to stvarno potrebno. Predstavnici Svjetske banke su u oktobru/listopadu prošle godine prihvatili prijedlog ministra Jelečevića da pomognu u stjecanju znanja i izgradnji kapaciteta kako bi se kroz imovinski cenzus za brojna socijalna davanja racionalizirali gotovinski transferi iz proračuna. Takva opredjeljenja Vlade FBiH podržana su i u Parlamentu FBiH pa je Zastupnički dom obvezao Vladu da predloži izmjene propisa iz ove oblasti.

Svjetska banka, istakla je Maniza Nagvi, pozitivno ocjenjuje ove aktivnosti i već ima tim eksperata koji će pomoći vladinom povjerenstvu za izmjene propisa iz socijalnog sektora. To će biti pomak u reformi socijalnih davanja koja su sada dominantno zasnovana na pravima a ne na potrebama što za posljedicu ima nedovoljnu pomoć najugroženijim i zanemariv utjecaj na smanjenje siromaštva.

Perica Jelečević je upoznao predstavnike Svjetske banke i sa aktivnostima koje se vode u procesu konstituiranja Instituta za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja sa ciljem da se kriteriji medicinskog vještačenja prilagode listi Svjetske zdravstvene organizacije i Programa reregistracije neuposlenih koji bi trebao pokazati stvarno stanje u oblasti zapošljavanja.

Ove tri aktivnosti opredjeljuju rad Federalnog ministarstva rada i socijalne politike u ovoj godini u dijelu neophodnih socijalnih reformi – saopćeno je iz kabineta ministra rada i socijalne politike.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: