{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jelečević obećao penzije, a nije nagovijestio povlačenje

F
27.8.2009. u 18:24
0
2
Jelečević obećao penzije, a nije nagovijestio povlačenje
0
Jelečević obećao penzije, a nije nagovijestio povlačenje
Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević obećao je danas da će penzije u Federaciji biti isplaćene na vrijeme i dodao da će isplata biti u dosadašnjem iznosu.
On je to kazao novinarima u Sarajevu nakon današnje sjednice Federalne vlade, na kojoj je dopremijer i ministar finansija Vjekoslav Bevanda saopćio da on i još tri ministra do daljnjeg neće učestvovati u radu Vlade.

Iako su se danas povukla četiri ministra iz stranaka s hrvatskim predznakom, njihov sunarodnik ministar Perica Jelečević nije nagovijestio da će postupiti isto, već je na novinarska pitanja te vrste odgovarao da se on u ovom trenutku bavi problemom osiguranja redovnih penzija.

Osim Bevande, povlačenje su najavili ministri turizma i okoliša te pravde Nevenko Herceg i Feliks Vidović, svi članovi Hrvatske demokratske zajednice, kao i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Damir Ljubić, kadar Hrvatske demokratske zajednice 1990 i stranački kolega ministra Jelečevića.

Odluku o povlačenju novinarima su nakon sjednice saopćili članovi Vladinog Ureda za odnose s javnošću, dok se ministri na koje se ona odnosi nisu obratili javnosti.

Iz Ureda za odnose s javnošću je samo rečeno da je ministar Bevanda na sjednici saopćio odluku četvorice ministara nakon što je Vlada većinom glasova odobrila i u parlamentarnu proceduru uputila odluku o usvajanju Prostorne osnove Prostornog plana područja posebnih obilježja od značaja za Federaciju BiH «Autocesta na Koridoru 5C za period od 2008. do 2028. godine».

Novinari su uspjeli dobiti još samo izjavu sekretara u Federalnoj vladi Ismeta Trumića, ali ni on nije precizirao uzrok odluke četvorice članova Vlade, već je rekao da Vlada može i dalje valjano odlučivati.

Za to joj je potreban kvorum, a ona ga i u novonastaloj situaciji ima s obzirom na to da ga čini devet od 17 ministara u Vladi Federacije BiH, naglasio je Trumić.

Iz njegove izjave još proizlazi da je problem političke prirode te da će o njemu biti riječi na nivou stranaka iz kojih dolaze ministri.

Trumić očekuje da će Vlada nakon toga nastaviti rad u punom kapacitetu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: