BiH
0

Jelečević i Arapčić: Osiguranje redovnih mjesečnih primanja za invalide

FENA
Federalni ministar rada i socijalne politike Perica Jelečević razgovarao je s delegacijom izaslanstva Udruge invalida FBiH predvođene predsjednikom Udruge Zijadom Arapčićem. Navodi se u saopštenju da je na sastanku, održanom 27. juna, analizirana teška situacija u kojoj se ta populacija građana nalazi.

Ministar Jelečević informirao je izaslanstvo o naporima koje čini Ministarstvo i Vlada FBiH da se za ovu populaciju iznađu dodatni iznosi kroz rebalans proračuna kako bi do kraja tekuće godine bila osigurana redovna mjesečna primanja.

"Predstavnici Udruge invalida iznijeli su niz korisnih zapažanja s terena, te zahtjev Ministarstvu da se korigira koeficijent za obračun invalidnina s 0,80 KM na jednu KM, kao što je i za ostale kategorije iz socijalnog sektora", navodi se u saopćenju.

Predstavnici Udruge invalida zahtijevali su i bržu obradu predmeta i povećano uvođenje u pravo neratnih invalida.

"Zajednički je konstatirano da veliku smetnju ubrzanju procesa čine nedostatak Zakona o institutu za medicinsko vještačenje i neprihvatanje obveza nižih struktura vlasti u Federaciji BiH. Zakonska regulativa u cijelom socijalnom sektoru preliberalno je postavljena i uskoro zahtijevat će stručnu korekciju uz potporu cijele Vlade FBiH kao i doma Parlamenta FBiH," konstatirano je na sastanku.