BiH
0

Jelavić nestao nakon što mu je dosuđeno deset godina zatvora

HINA/Sarajevo-X
Bivšem članu Predsjedništva BiH Anti Jelaviću, kojega optužnica tereti za pronevjeru novca koji je iz Hrvatske stizao u BiH kao pomoć Hrvatima, u četvrtak je Sudsko vijeće Državnog suda BiH izreklo nepravomoćnu presudu od deset godina zatvorske kazne, javila je HINA.

Objavljujući presudu, predsjedavajući Sudskog vijeća Malcolm Simons rekao je kako izdržavanje kazne stupa na snagu odmah po izricanju, te da se u izdržavanje kazne uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od januara 2004. do maja 2005. godine.

No, tužilac u postupku u tzv. slučaju Hercegovačka banka, John McNair, izjavio je u četvrtak, nakon izricanja desetogodišnje zatvorske kazne optuženom bivšom članu predsjedništva BiH Anti Jelaviću, kako ne zna gdje se Jelavić trenutačno nalazi.

Jelavić bi, po današnjoj odluci Sudskog vijeća, trebao odmah stupiti na izdržavanje zatvorske kazne.

Jelavić nije bio nazočan u sudnici Državnog suca BiH pri izricanju kazne, a tužitelj McNair je takav Jelavićev postupak nazvao kukavičkim.

McNair, koji je potvrdio da je danas izdao nalog za Jelavićevo privođenje na izdržavanje kazne, također je izjavio novinarima da je o tom nalogu obaviještena i Državna granična služba BiH.

Jelavić je u svibnju ove godine pušten iz pritvora da se brani sa slobode, uz lauciju od 500 hiljada konvertibilnih maraka i predaju pasoša Državnom sudu BH u Sarajevu kao garanciju da neće pobjeći.

"Koliko je meni poznato Jelavićev pasoš još se nalazi u Sudu BiH", kazao je tužitelj McNair.