Pronađeni dokazi
0

Jelavić boravio u kući otmičara

SRNA
Pripadnici federalnog i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) tokom jučerašnje akcije na području opštine Prozor-Rama pronašli su više tragova i dokaza koji upućuju na to da je bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavića boravio u porodičnoj kući Vlade Ćorića, jednog od osumnjičenih za njegovu otmicu, saznaje Srna iz izvora u MUP-u HNK-a.

Isti izvor navodi da je pronađen i automobil "mercedes" kojim je Jelavić, nakon otmice u Zagrebu, dovezen u Ramu.

Federalni mediji javili su sinoć da je na području opštine Prozor-Rama uhapšena jedna ženska osoba zbog sumnje da je povezana sa otmicom Jelavića, dok se za dva lica traga, javljaju federalni mediji.

Portparol Uprave policije Federacije BiH Robert Cvrtak potvrdio je ranije Srni da federalna policija na području opštine Rama provodi istragu u vezi otmice Jelavića i da će više informacija o tome biti poznato danas.

Iz zagrebačke Policijske uprave juče je potvrđeno da su u Zagrebu uhapšene dvije osobe zbog sumnje da su povezane sa otmicom Jelavića, te da se kriminalistička obrada nastavlja.

Mediji su nezvanično objavili da je riječ o Mariju Miličeviću zvanom Baja i Vladi Ćoriću zvanom Barun, bivšim pripadnicima Kažnjeničke brigade Hrvatskog vijeća odbrane, kojom je komandovao Mladen Naletilić Tuta.

Bivši hrvatski član Predsjedništva BiH, Jelavić, kidnapovan je u srijedu, 8. aprila, poslijepodne ispred hotela "Internacional", koji se nalazi nedaleko od njegovog stana u Zagrebu.

Jelavić je u četvrtak oko 22.00 časa sam došao u sjedište zagrebačke policije, gdje je sa njim obavljen informativni razgovor.

On tvrdi da je pobjegao otmičarima zahvaljujući njihovoj nesmotrenosti, dodavši da su ga držali na području Rame u BiH i da je riječ o pripadnicima dijela zagrebačkog kriminalnog miljea.

U BiH Jelavića čeka ponovljeno suđenje zbog malverzacija novcem iz Hrvatske preko Hercegovačke banke u periodu od 1998. do 2001. godine, a prema prvoj presudi, koju je u julu 2006. godine ukinulo žalbeno vijeće Suda BiH, osuđen je na deset godina zatvora.

Jelavić se nakon dolaska u Hrvatsku potpuno povukao iz javnog i političkog života, a krio se na tajnoj lokaciji zbog straha da bi ga bošnjačke tajne službe mogle oteti i odvesti na suđenje u Sarajevo.