Obratite pažnju na sat
0

Jeftina tarifa za struju zna zakasniti

Piše: N. Jamaković
Elektrodistribucija Sarajevo će za nekoliko mjeseci povući iz upotrebe sve satove koji rade po MTK-sistemu (mrežna tonfrekventna komanda), koje u Sarajevu koristi mali procenat potrošača (2.000 domaćinstava), potvrdio nam je rukovodilac Službe za obračunsko mjerenje Haris Trnka.

Kod takvih satova moguće su greške pri uključivanju jeftine tarife za potrošnju struje, a takav kvar sistem može, ali i ne mora prepoznati.

"Te satove koristi tek jedan posto potrošača. Ipak, mi ćemo ih sve zamijeniti i ugraditi nove, uklopne za nekoliko mjeseci, tako da ovih koji rade po MTK-sistemu više neće biti u Sarajevu. Naravno, to ćemo učiniti besplatno, jer je to u našoj nadležnosti", navodi Trnka.

Ipak, ako ste mislili da to znači da će Sarajlijama ubuduće na vrijeme počinjati jeftina struja, u periodima 23-8 i 14-17 sati, prevarili ste se.

"I kod uklopnih satova postoji mogućnost kašnjenja 15-ak minuta pri uključivanju jeftine tarife. No, taj sat radi tako da će on nadoknaditi to vrijeme, odnosno uključit će ponovo skupu tarifu sa zakašnjenjem od 15 minuta. Također, rijetka su duža kašnjenja koja su zastupljenija kod satova koji rade po MTK-sistemu", pojašnjava Trnka.

On dodaje da potrošači stoga trebaju pratiti na satu kad im se uključuje jeftina tarifa, te ako ima dužih kašnjenja to naravno trebaju prijaviti Informativnom centru Elektrodistribucije putem besplatnog telefona 080 001 33. Ekipe će potom izaći i besplatno otkloniti kvar, naveo je Trnka.

"Naša je zadaća da osiguramo potrošačima da imaju jeftinu struju 12 sati svakog dana. Kod uklopnih satova zakašnjenja se nadoknade, kako sam već rekao, no ako to nije slučaj, odnosno ako kupci zbog nekog nedostatka imaju jeftinu struju manje od 12 sati oni nam to trebaju prijaviti i mi ćemo otkloniti kvar besplatno", rekao je Trnka za Sarajevo-x.com.