BiH
0

Jednomjesečni pritvor Zoranu Tomiću osumnjičenom za krivično djelo genocida

FENA
Sud Bosne i Hercegovine je na prijedlog tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH donio rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora Zoranu Tomiću (1971.), osumnjičenom za krivično djelo genocida iz člana 171. Krivičnog zakona BiH (KZBiH), potvrđeno je Feni u Sudu.

Zoran Tomić Zgembo, koji je po nalogu tužitelja Regionalnog tima broj 6 uhapšen u Zvorniku, osumnjičen je da je u svojstvu policajca-specijalca, zajedno s više pripadnika Drugog odreda Specijalne policije Šekovići MUP-a RS-a, kao svjesni sudionik udruženog zločinačkog poduhvata, od 10. do 19. jula 1995. godine sudjelovao u počinjenju genocida na području Srebrenice.

Tomić se sumnjiči za sudjelovanje u pretresu sela na području zaštićene zone UN-a Srebrenica radi pronalaska bošnjačkog stanovništva, istjerivanja iz njihovih kuća i sprovođenja prema Potočarima, odakle će biti prisilno i trajno premješteni na teritoriju pod kontrolom Armije RBiH.

Osumnjičeni se, također, dovodi u vezu sa zarobljavanjem i sprovođenjem više od 1.000 bošnjačkih muškaraca prema zemljoradničkoj zadruzi u Kravicama, te u ubistvima bošnjačkih muškaraca u skladištu u Kravici.

Osumnjičeni Zoran Tomić jedan je od policajaca iz grupe pripadnika MUP-a RS-a koji su suspendirani 2007. godine.