Sud BiH
0

Jednomjesečni pritvor za 13 uhapšenih

SRNA
Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor za 13 članova međunarodne kriminalne grupe uhapšenih u utorak, 1. septembra, na području BiH, saopšteno je iz Suda BiH.

Pritvor je određen Bojanu Cvijanu, Davoru Mandiću, Muhamedu Ramiću, Marku Krajišniku, Admiru Hodžiću, Vladanu Parađini, Davoru Dabiću, Saši Vladičiću, Vladimiru Taušanu, Draganu Jevtoviću, Marku Božičkoviću, Ljubiši Laloviću i Blašku Furtuli.

Oni su osumnjičeni za organizovani kriminal u vezi s neovlaštenom trgovinom  opojnim drogama. 

Sud je odredio pritvor smatrajući da će osumnjičeni, ukoliko ostanu na slobodi, uništiti ili sakriti dokaze i tragove koji su bitni za ovaj postupak i tako ometati tok krivičnog postupka. 

Oni su uhapšeni 1. septembra u okviru obimne akcije koju je po nalogu Tužilaštva BiH provela Jedinica za posebne istrage MUP-a RS u saradnji sa MUP-om Kantona Sarajevo i drugim policijskim agencijama u BiH.

Akcija je provedena u sklopu zajedničke istrage koja je vođena zajedno sa Specijalnim tužilaštvom za borbu protiv organizovanog kriminala Srbije i Službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije. 

U Srbiji je istovremeno uhapšeno osam članova međunarodne kriminalne grupe među kojima i vođa te grupe Darko Elez.