BiH
0

Jednomjesečni pritvor Ranku Vukoviću osumnjičenom za pomoć Radovanu Stankoviću

FENA
Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Ranku Vukoviću, osumnjičenom za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s krivičnim djelom pomoći učinitelju poslije počinjenog krivičnog djela.

Pritvor prema tom rješenju može trajati do 23. jula ili do nove odluke Suda.

Nakon održanog ročišta 24. juna razmatrajući prijedlog Tužilaštva za određivanje pritvora prema osumnjičenom, te podnesene dokaze, Sud je našao da je opravdan prijedlog Tužilaštva da se prema Ranku Vukoviću odredi pritvor.

Sud je našao da postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni u maju ove godine s nepoznatim osobama u namjeri da se osuđenom Radovanu Stankoviću omogući bijeg iz Kazneno-popravnog zavoda Foča (KPZ Foča) aktivno učestvovao u krivičnim radnjama koje su u svojoj potpunosti omogućile da Stanković pobjegne iz KPZ Foča, gdje je izdržavao kaznu dugotrajnog zatvora po presudi ovog suda.

Prema navodima Tužilaštva, Ranko Vuković je od 20. do 23. maja dogovorio kupovinu vozila kojim je Stanković 25. maja pobjegao iz KPZ Foča.

Sud je odredio pritvor prema osumnjičenom ocijenivši da postoji osnovana bojazan da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao omesti krivični postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače.

Vezani članci