{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jednomjesečni pritvor osumnjičenima za zločin na Korićanskim stijenama

F
16.10.2008. u 16:15
0
1
Jednomjesečni pritvor osumnjičenima za zločin na Korićanskim stijenama
0
Jednomjesečni pritvor osumnjičenima za zločin na Korićanskim stijenama
Sud BiH u Sarajevu donio je u srijedu rješenje o određivanju jednomjesečnog pritvora osumnjičenim Gordanu Đuriću, Miloradu Radakoviću zvanom “Srbo”, Miloradu Škrbiću i Ljubiši Četiću.
Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 14. novembra.

Gordan Đurić, Milorad Radaković, zvani “Srbo”, Milorad Škrbić i Ljubiša Četić su osumnjičeni za krivično djelo zločin protiv čovječnosti.

U rješenju za određivanje pritvora između ostalog se navodi da postoji osnovana sumnja da su oni u svojstvu pripadnika interventnog voda policije Prijedor 21. augusta 1992. godine obezbjeđivali provođenje konvoja autobusa i kamiona u kojima je bilo više od 1.200 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz banjalučke regije.

Tokom kretanja konvoja prema općini Travnik, od civila su, navodno, oduzimani novac, zlato i druge dragocjenosti.

Prilikom zaustavljanja konvoja pored rijeke Ilomske, na planini Vlašić je izvršena selekcija više od 200 vojno sposobnih muškaraca.

Pripradnici interventnog voda su učestvovali u izdvajanju muškaraca te njihovom sprovođenju do lokacije zvane Korićanske stijene na planini Vlašić. Na toj lokaciji naređeno im je da kleknu na rub ceste okrenuti prema provaliji, a zatim su usmrćeni pucnjima iz automatskog oružja.

Nakon što su tijela pala u provaliju, na njih su bacane granate i pucano je. Na taj način je ubijeno više od 200 civila muškaraca.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Sud je odredio pritvor smatrajući da će osumnjičeni, ukoliko ostanu na slobodi, uticati na svjedoke i saučesnike i na taj način ometati tok krivičnog postupka.

S obzirom na težinu djela za koje su osumnjičeni te uzimajući u obzir teške posljedice koje je navedeni zločin nanio žrtvama i njihovim porodicama, Sud je osumnjičenima odredio pritvor smatrajući da bi njihovo puštanje na slobodu uznemirilo javnost, što bi moglo dovesti do narušavanja javnog reda, saopćeno je u četvrtak iz Suda BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: