Sud BiH
0

Jednomjesečni pritvor osumnjičenima za neovlašteni promet narkoticima

FENA
Sud Bosne i Hercegovine donio je rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor Željku Iliću, Nikoli Glušcu, Goranu Svorcanu, Marici Ćulum, Aleksandru Đedoviću, Borisu Samardžiću, Iliji Bjeletiću, Zdravku Jurkoviću, Anti Prci, Sabri Ramiću i Mirjani Vujović, osumnjičenima za organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlaštenog prometa drogama.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 26. septembra 2008. godine, saopćeno je iz Suda BiH.

U prijedlogu za određivanje pritvora Tužilaštvo BiH navodi da postoji osnovana sumnja, da su osumnjičeni Nikola Glušac, Željko Ilić, Goran Svorcan i Marica Ćulum organizirali i rukovodili grupom osoba koja je zajedničkim djelovanjem vršila neovlaštenu međunarodnu prodaju droge.

Osumnjičeni su u više navrata organizirali kupovinu i prodaju većih količina droge (količine od 106, 104, 49 i 57 kilograma) iz Republike Crne Gore.

Aleksandar Đedović, Boris Samardžić, Ilija Bjeletić, Ante Prce, Sabro Ramić i Mirjana Vujović zajedno s drugim osumnjičenima drogu su navodno prenosili, držali, prevozili i vršili prodaju.

Sud je nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Sud je u odnosu na osumnjičene Zdravka Jurkovića, Antu Prcu i Aleksandra Đedovića odredio pritvor iz razloga postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od bijega osumnjičenih.

Osim toga, Sud je odredio pritvor smatrajući da će osumnjičeni, ukoliko ostanu na slobodi, uticati na svjedoke i eventualne saučesnike te na taj način ometati tok krivičnog postupka.

Sud je u odnosu na osumnjičene Željka Ilića, Iliju Bjeletića i Gorana Svorcana odredio pritvor iz razloga postojanja okolnosti koje nedvojbeno ukazuju na opasnost da bi osumnjičeni puštanjem na slobodu mogli ponoviti krivično djelo.

S obzirom na težinu djela za koje su osumnjičeni, kao i visinu zaprijećene kazne te uzimajući u obzir teške posljedice zbog činjenja navedenog krivičnog djela, Sud je osumnjičenima odredio pritvor i iz razloga što smatra da bi puštanje na slobodu rezultiralo stvarnom prijetnjom za narušavanje javnog reda.