Sud BiH
0

Jednomjesečni pritvor osumnjičenima u predmetu Milinko Ćeranić

FENA
Sud BiH donio je u srijedu rješenje kojim se određuje jednomjesečni pritvor osumnjičenim Vlastimiru Lazareviću, Vasiliju Saviću i Željku Vidoviću.

Pritvor prema ovom rješenju može trajati do 16. oktobra, saopćeno je u četvrtak iz Suda BiH.

Vlastimir Lazarević, Vasilije Savić i Željko Vidović su osumnjičeni za krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja.

U prijedlogu za određivanje pritvora navodi se da je osumnjičeni Vlastimir Lazarević u svojstvu šefa CIPS ureda u Bijeljini omogućio većem broju osoba da pribave lažne identitete, tako što je svojim potčinjenim službenicima omogućio propuštanje službenih radnji kontrole i nadzora. Službenici su, navodno, izrađivali i izdavali lične karte iako su znali da to čine na temelju falsificiranih dokumenata.

Osumnjičeni Vasilije Savić, načelnik Sektora kriminalističke policije Centra javne bezbjednosti Bijeljina, i Željko Vidović, komandir Policijske stanice Srebrenica, navodno su određenoj osobi pribavili CIPS ličnu kartu i pasoš, na drugi identitet. Zauzvrat im je ta osoba platila određenu sumu novca.

Sud je, nakon razmatranja podnesenog dokaznog materijala, utvrdio kako postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili krivično djelo koje im se stavlja na teret.

Osim toga, Sud je odredio pritvor osumnjičenima Lazareviću, Saviću i Vidoviću, smatrajući da će, ukoliko ostanu na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze te da će utjecati na svjedoke i eventualne saučesnike i time ometati tok krivičnog postupka.

Sud je osumnjičenome Željku Vidoviću odredio pritvor i zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao napustiti teritoriju BiH čime bi daljnje vođenje postupka bilo onemogućeno.